Цене нафте у паду због раста случајева короне у Кини

СИНГАПУР: Цене нафте су пале данас услед обновљење забринутости инвеститора у погледу глобалне тражње за горивом због оштрих рестриктивних корона мера у Европи и нових ограничења кретања у Кини, у којој расте број заражених.
nafta
Фото: pixabay.com

Фјучерси нафте Брент појефтинили су за 65 центи или 1,2 посто, на 55,34 долара за барел на јутрошњем азијском трговању до 4:39 часова по средњоевропском времену, након раст на 56,39 долара, што је био њихов највиши ниво од 25. фебруара 2020. Брент је током претходне четири трговинске сесије бележио континуирани раст, преноси Ројтерс.

Америчка "лака" нафта WТI склизнула је за 44 цента или 0,8 процената, на 51,80 долара за барел. Цена WТI нафте је у петак достигла највиши ниво у последњих скоро годину дана.

„Жаришта ковида, која су се поново распламсала у Азији, са 11 милиона људи у локдауну у кинеској провинцији Хебеј, заједно са дозом неизвесности у погледу монетарне политике Федералних резерви, покренуле су инвеститоре да реализују део профита на тржишту нафте", навео је Стивен Ине, главни стратег за глобално тржиште из компаније Акси.

У континенталној Кини је забележен највећи дневни пораст броја заражених ковидом у последњих више од пет месеци, саопштиле су данас власти, а највише у Хебеју, који окружује главни град Пекинг.

Шиђијаџуанг, главни град ове провинције и епицентар новог избијања епидемије, у блокади је, при чему је забрањен одлазак људи и возила из тог града пошто локалне власти настоје да зауздају ширење болести.

Већи део Европе је такође под најстрожим ограничењима кретања.

„На пад цене Брента је такође утицао саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман који је објавио план о стварању будуће угљенично неутралне Саудијске Арабије", каже Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у компанији Оанда.

Бин Салман је представио у недељу планове изградњу града без угљеника, први велики грађевински пројекат у главној пословној зони вредан 500 милијарди долара, чији је циљ диверзификација економије највећег светског извозника нафте.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести