Ђорђевић: Србија на историјском минимуму по стопи незапослености

БЕОГРАД: Србија је данас на историјском минимуму када се говори о стопи незапослености, испод 10 одсто, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Наводи у том контексту да је у мају ове године регистровано 7000 више запослених лица него у истом периоду претходне године, да је минимална цена рада данас дупло већа у односу на 2008, курс непромењен од 2012, а инфлација на нивоу најразвијенијих земаља.

"У првој половини текуће године Србије ће по привредном расту бити прва или друга у Европи, а према извештају Еуростата, најбоља је по стопи економског раста у првом кварталу 2020. године", навео је члан Председништва СНС Зоран Ђорђевић одговарајући главном уреднику НИН-а Милану Ћулибрку.

Ђорђевић је казао да је добро да су неки коначно схватили и да то јавно данас признају у каквом је тешком стању била Србија, када су Борис Тадић и Драган Ђилас "бринули" о њој и када су узимали кредите да би пензинерима подизали пензије, када је курс растао и мењао се свакога дана, што је по свим правилима недопустиво и са таквом политиком земљу довели пред банкрот. "Потпуно апсурдно је то стање поредити са данашњом ситуацијом у којој се пензије и плате повећавају на основу реалних прихода. Како је најавио и председник Вучић, пензинери могу да рачунају не само на сигурне и редовне пензије већ и на њихово повећање, које неће бити безначајно. Влада Србије неће одустати ни од циља који смо представили у програму Србија 2020-2025, а то је да ће просечна плата бити 900 евра, а пензија 440. Места за деструктивну економску политику Драгана Ђиласа која би разорила Србију и која би само њему напунила џепове нема места", навео је министар.

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк данас је гостујући на Н1 критиковао оптимизам владе сматрајући да нема покриће и изразио је забринутост због оног што нас чека на јесен, по окончању владине помоћи приватном сектору, који је, како је рекао, најугроженији у ситуацији пандемије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести