Фискализација и цене кућних поправки

Најава да ће занатлије који су до сада порез плаћали паушално од Нове године порез плаћати на основу онога шта им покаже фискална каса, за многе је још изненађење, мада се о томе у јавности прича већ десетак дана.
krecenje
Фото: pixabay.com

Издавање фискалног рачуна за сваку услугу, ступањем на снагу новог Закона о фискализацији, биће обавеза свих занатлија, односно предузетника, без обзира на то шта им је делантост. Једино су изузети таксисти, адвокати и пољопривредници који на пијачним тезгама или на неким другим местима продају своју робу.Уз њих, фискалну касу неће морати имати ни занатлије ретких заната, али само ако имају сертификат.

Мишљења око тога да ли ће евидентирање промета преко фискалне касе подићи цене занатских услуга су подељена и зависе од сложености посла и у ком је обиму заступљен рад на црно, без пријаве фирме. Има много предузетника који већ порез плаћају на основу зараде са фискалне касе, па их новине не дотичу, осим што сматрају да постоји могућност да таква фискализација смањи сиву економију.

Електирчари сматрају да ће њихове услуге бити скупље за десет одсто када буду морали да преко фискалних каса евидентирају све што наплате од муштерија. Сада замена грејача на веш машини кошта од 2.800 до 3.400 динара , а колико ће муштерија тачно платити електричару за ту услугу зависи од типа грејача, казали су у сервису “Мартинов “ у Новом Саду.


Рођендан уз рачун

Осим занатлија, фискалне касе ће морати имати и они који се баве организовањем забава и прослава.

Рођендаонице су једне од тих фирми, чији ће власник морати сваку прославу рођендана, односно закуп простора да евидентира. За пословање рођендаонице “Дворац “ из Новог Сада увођење фискалне касе неће донети ништа ново, јер већ раде са касом. Једино очекују да ће се смањити број оних који нису пријављени.


- Сада порез плаћамо паушално, а нисмо обавештени да ћемо морати да имамо фискалну касу. Заправо, то треба да нам јави књиговођа, а није још, мада сваку новину у пословању треба унапред да нам саопшти – рекли су у сервису” Мартинов” за “Дневник”.

У сервису кажу да фискализација не би требало да подигне цену услуга, али да могућност да услуге буду за десетак одсто скупље, а можда и више, не искључују, јер то не зависи од воље мајстора, већ од тога колико ће плаћати порез. – Ако као до сада будемо плаћали порез, нема разлога да поскупе руке мајстора, али ако порез буде већи, сигурно је да ће поправке електричних апатара бити скупље онолико колико се повећа порез.

Услугу електричара сада треба платити 4.000 динара за монтажу новог бојлера и скидање старог. За замену рингли на шпорету мајсторове руке коштају 1.500 динара и на ту цену се дода још од 600 динара, па навише, у зависности од типа шпорета и величине рингле.

Два евра по дужном метру кошта фарбање радијатора , а квадрат кречења зидова у бело један и по евро, 1,7 евра стаје кречење у светлије боје. Лепљење обичних тапета је пет евра по квадратном метру, а постављање и фарбање декоративних лајсни, али ужих је евро и по метар. За фото-тапете треба дати пет евра по дужном метру, ако су из Немачке, а за фото-тапете домаће производње седам евра, јер се компликованије постављају на зид.

Молерске услуге неће поскупети, сматрају у молерској радњи “Дејан”.

- Цене се нису мењале две-три године и вероватно ни неће ни када се уведу фискалне касе, јер има пуно оних који раде на црно и нису пријављени.Они  представљају конкуренцију правим мајсторима, који су занат изучили, имају регистоване фирме и плаћају порез. – рекли су у овој занатској радњи. - Сада кречење једне собе кошта од 2.000 до 3.000 динара, јер има пуно оних  напречац поучених у сивој зони.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести