Фискални савет подржава повећање неопорезивог дела зараде

БЕОГРАД: Фискални савет подржава најављено повећање неопорезивог дела зараде у 2021. години, изјавио је данас члан Фискалног савета Никола Алтипармаков поводом најаве владе да ће тај износ бити повећан са 16.300 на 18.300 динара.
altiparmakov, Tanjug/Bojan Stekić
Фото: Танјуг/Бојан Стекић

Каже у изјави за Танјуг да у Фискалном савету начелно подржавају смањење пореза и доприноса на зараде, а пре свега кроз повећање неопорезивог цензуса, али и да тек треба да виде конкретне бројке.

"То је начелно смер који подржавамо. За конкретне бројке мораћемо да видимо када изађе буџет како ће то да се сложи. Ми ћемо радити наше пројекције сад у октобру, па ћемо изаћи са тим, претпостављам да ће и Министартсво финансија изаћи", каже Алтипармаков.

Додао је да ће се конкретне цифре разматрати тек у октобру.

Поводом одлуке владе о повећању минималне зараде за 6,6 одсто од 1. јануара, Алтипармаков је напоменуо да питање минималца није пре свега питање за буџет, нити за јавне финансије.

"То минимално утиче на буџет. То је, заправо, питање за привреду и послодавце да ли ће и у којој мери моћи то да исплаћују. То је од секундарне важности за буџет", нагласио је Алтипармаков.

Говорећи о пензијама, Алтипармарков каже да неће бити лако да се финансира најављено повећање пензија од 5,9 одсто од 1. јануара, али да је ипак могуће.

Поручује да швајцарска формула за усклађивање пензија мора да се поштује и у добрим и у лошим временима.

Алтипармаков каже да је куриозитет швајцарске формуле да она не прати најближе привредна кретања, тако да је прошле године када смо имали високу стопу привредног раста она давала 5,4 одсто повећања, а сада када, заправо, имамо кризу она даје више, тих непуних шест одсто.

"То јесте изазовно за јавне финансије да финансирају повећање пензија у следећој години, али то јесте могуће и то је наравно законска обавеза, тако да нема сумње да ће то бити урађено", рекао је Алтипармаков.

Навео је да је став Фискалног савета да пензије, као једна од кључних и економских и друштвених система, морају да се усклађују у складу са законом и у складу са системом.

Подсетио је да је прошле године усвојена швајцарска формула за усклађивање пензија коју, каже, Фискални савет подржава.

"Швајцарска формула, тај систем даје сада то повећање од 5,9 одсто. С једне стране, швајцарска формула има широку друштвену подршку, с друге стране, она јесте економски одржава током периода и читаве следеће деценије и дуже", рекао је Алтипармаков.

Важно је, нагласио је, да у наредним годинама и читаво друштво и пензионерске организација, па и политичари, знају да цене швајцарску формулу и да немамо после неке захтеве за мењање у неким наредним годинама, када ће можда она прописивати неко мање повећање него што би неки слојеви друштва то желели.

"Неће бити лако да се финансира то повећање, али ће бити могуће. Кључно је да не заборавимо ту жртву коју ће поднети радни део становништа Србије и у наредним годимама и да поштујемо швајцарску формулу и у добрим и у лошим временима", навео је Алтипармаков.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести