ГРАДИ СЕ АГРОСОЛАРНИ ПАРК На 320 хектара рашће и храна и струја

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Град Сремска Митровица ставио је на рани јавни увид материјал за израду плана детаљне регулације соларног парка Ноћај 1 и 2, укупне снаге 75 мегавати, који је планиран на око 320,49 хектара, на десној обали Саве, у крајњем источном делу мачванског дела града, односно у атару насеља Ноћај и Салаш Ноћајски.
solarni park, Dnevnik/R. Hadžić
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Као инвеститор у плану је наведена београдска фирма Л.О.И 360 Стратегy анд бусинеш девелопмент, чији је већински власник Л.О.И 360 Стратегy анд бусинеш девелопмент лтд из Израела.

Занимљиво је да је реч о посебној врсти соларног парка, такозваног агросолара, што подразумева пољопривредну производњу уз истовремену производњу електричне енергије. Према досадашњим искуствима из иностранства, „покривање” воћњака и њива соларним панелима може донети двоструку корист – биљке су заштићене од неповољних и екстремних временских услова, а истовремено се зарађује од производње струје. Имајући у виду да се пољопривредници широм света из године у годину суочавају са све већим негативним утицајем климатских промена, попут екстремно високих температура, дуготрајних суша, снажних олуја, обилних падавина и града, због чега су приноси у неким подручјима готово потпуно десетковани, оваква иновативна технологија може да пружи решење. Осим тога, окретање ка бесплатним, обновљивим изворима енергије, попут сунчеве, у тренутку када се свет суочава с економско-енергетском кризом може само да буде мудар потез.

Пољопривредници ће моћи испод панела да гаје боровнице, јагоде, детелину и сличне културе које добро успевају и воле сеновита места, или чак да површину претворе у испашу за стоку

Како је за „Дневник” истакла директорка Јавног предузећа “Урбанизам” из Сремске Митровице Мирјана Вашут, план би требао почетком јануара да буде на јавном увиду, у фебруару пред посланицима локалне скупштине, те уколико све буде текло како је предвиђено, средином наредне године би се могло почети с његовом реализацијом.

- Испод соларних панела биће узгајане пољопривредне културе и на тај начин ће се повећати искоришћеност земљишта. На истој површини, захваљујући енергији сунца, настајаће два производа: струја и храна - објаснила је Мирјана Вашут. - Тако ће пољопривредници моћи испод панела да гаје боровнице, јагоде, детелину и сличне културе које добро успевају и воле сеновита места, или чак да површину претворе у испашу за стоку. У зависности од врсте пољопривредног земљишта биће прилагођена и врста панела која ће се користити.


У Ноћају и Салашу Ноћајском

У документу је наведено да је, у складу са стратегијом енергетске политике државе, изградња соларног парка у Ноћају и Салашу Ноћајском допринос подстицајним мерама за коришћење обновљивих извора енергије за производњу струје.

Потенцијал простора огледа се, пре свега, у осунчаности, природној повољној изложености терена, близини електроенергетског вода за испоруку вишка произведене енергије и веома лака приступачност простору.


Стратегија развоја енергетике Републике Србије до 2025. године, промовише селективно коришћење нових и обновљивих извора енергије, како би се успорила стопа раста увоза енергената, смањио негативан утицај на околину и отворила још једна додатна могућност за домаћу индустрију и запошљавање локалног становништава, укључујући и прилагођавање пракси и регулативи Европске уније у тој области.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести