Градовима више пара за путеве, водовод, вртиће...

Градови и општине у Србији имаће више новца за развој школа, вртића, болница, путева, водовода јер је у њиховим буyетима све више новца прикупљеног по основу доприноса за уређивање грађевинског земљишта, и то упркос томе што је Закон о планирању и изградњи или ограничио висину тих доприноса или их у потпуности укинуо.
novi sad, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У првих шест месеци 2017. године по том основу у локалним самоуправама прикупљено је 4,9 милијарди динара, што је 19 одсто више него у истом периоду 2014. године, последње пре законских измена у режиму те накнаде.

Пораст прихода директна је последица једноставнијег, бржег и ефикаснијег процеса издавања грађевинских дозвола те ефикасније наплате доприноса за уређивање грађевинског земљишта, омогућене изменама законске регулативе из 2014. године, у реформама спроведеним на иницијативу Владе Републике Србије, а уз подршку Америчке агенције за међународни развој и њеног Програма за боље услове пословања (УСАИД БЕП).

У првих шест месеци 2017. године по том основу у локалним самоуправама прикупљено је 4,9 милијарде динара

– Закон о планирању и изградњи први пут је ограничио висину накнаде за уређивање грађевинског земљишта, а за одређене пројекте, попут инфраструктурних и производних бјеката, она је у потпуности укинута –изјавио је заменик директора УСАИД-овог Пројекта за боље услове пословања, једног од кључних партнера Владе у процесу измене закона, Душан Васиљевић. – Те измене, као и ефикасније издавање грађевинских дозвола, довели су до већег броја инвестиција у грађевинарству, а самим тим и до више прихода од доприноса за уређивање грађевинског земљишта.


Нови Сад најбољи

Заједно с приходима по основу накнаде за уређење грађевинског земљишта, поменута реформа омогућила је и раст вредности радова у грађевинарству, и то за трећину у првих пет месеци 2017. године у односу на исти период претходне године, а бележи се и раст учешћа грађевинске индустрије у БДП-у. У јуну 2017. издато је укупно 1.700 дозвола, што је 54 одсто више у односу на октобар 2007, када постављен рекорд који је важио до почетка реформе. Већи број издатих дозвола утицао је и на повећање прихода локалних самоуправа од доприноса за уређивање грађевинског земљишта. Највећи раст прихода по том основу забележен је у граду Новом Саду и београдској општини Чукарица.


Закон о планирању и изградњи, усвојен у децембру 2014. године, омогућио је и увођење обједињене процедуре, односно једношалтерског система за издавање грађевинских дозвола, захваљујући којем су органи јавне управе почели да размењују документа између себе, ослобађајући грађане и инвеститоре потребе да их самостално скупљају од шалтера до шалтера. Такође, смањени су трошкови и уведен је систем еДозвола, чиме су додатно олакшане и убрзане процедуре, што је све довело до већег броја инвестиција у грађевинском сектору и већих прихода за локалне самоуправе у Србији.

Д. У. - Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести