Губитак чекова права мука за клијенте банака

Губитак кредитне картице права је ноћна мора за клијенте банака.
cek cekovi
Фото: pixabay.com

Сви знају да, чим картице нема, треба звати банку и блокирати ту врсту пластичног новца. Међутим, уколико се клијенту догоди да му нетрагом  нестану чекови, њихова блокада је много компликованија. Пут их тада води у ванпарнично одељења надлежног основног суда. Ту се ништа не може урадити преко ноћи. Цео поступак клијента ће коштати и времена и новца.

Чекови су, као средство плаћања, а још пре бескаматног кредитирања, код нас и даље веома популарни. Због уштеде на камати, многи су спремни да за куповину намештаја, техничке робе или плаћање летовања попуњавају и попуњавају те папириће. Често се у куповину иде са свежњем чекова па ако наиђе лопов или ако се они непажњом изгубе, ето муке.

5.000 динара максималан износ чека

Када се то већ догоди, клијенти се јављају банци и очекују да она блокира употребу чекова. Ту сазнају да је то регулисано Законом о меници и Законом о ванпарничном поступку те да се чек може поништити само ако се то предложи надлежном основном суду: клијент банке ког је задесила та мука прво треба да оде у ванпарнично одељење, односно писарницу основног суда. Ту треба да преда поднесак с подацима о изгубљеним чековима. Обавзено треба да упише бројеве чекова за које се тражи поништавање. Уколико не зна тај податак, једино остаје да се о томе информише код банке. Након тога, суд треба да донесе рењшење о поништавању чекова. Тек када банка која их је издала добије то решење, клијент може да се по том основу раздужи. Судска такса на поништење сваког чека појединачно плаћа се 1.960 динара.

1.960 динара судска такса за поништавање само једног чека

Осим тога, клијенти могу да огласе у „Службеном гласнику” да су изгубљени или украдени чекови неважећи. То ће их стајати за оглашавање само једног чека 346 динара. Уколико трговачке куће, сервис или туристичка агенција прими те чекове, банка ће их наплатити клијенту. Њему у том случјау остаје само да правду потражи на суду.


Готово сваки чек се плаћа

Издавање сваког чека банке углавном наплаћују клијентима. Трошак није велики, али је од банке до банке различит. Народна банка Србије недавно је на сајту објавила 14 накнада које банке зарачунавају клијентима. Међу њима је и издавање чекова. Конкретно, ОТП банка наплаћује 50 динара по чеку, Ерсте банка има тарифу од 35 динара, а Адико 30. Код Креди агрикол банке тај трпшак је 25 динара а код Интезе и Директне по 20. Клијентима Халк банке се чекови приликом издавања не наплаћују.


У посебном проблему су клијенти који желе да затворе рачун у банци а нису им прошли сви чекови које је банка издала из било којег разлога. У том случају рачун се може затворити само ако је на њему сума новца која покрива трошак чекова. Срећом па код нас максимална сума по чеку и није превелика. Тачније, минимална сума за један чек је 200 динара, а највећа 5.000.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести