Колико вреди 1,82 милијарда евра из пропалих банака?

НОВИ САД: Агенција за осигурање депозита као стечајни управник јуче је понудила на уступање уз накнаду портфељ номиналне вредности веће од милијарду евра, који чине потраживања осам банака у стечају, а у исту сврху у име и за рачун Републике Србије понуђена су и потраживања према правним лицима чија је номинална вредност 772,7 милиона евра.
razvojna banka vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Понуда за уступање уз накнаду потраживања банака у стечају и државе према правним лицима чија је номинална вредност 1,82 милијарду евра је очекиван потез и део стратегије решавања лоших потраживања чије уновчавање се сада покушава.

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић додаје да ће праву вредност потраживања одредити – тржиште.

То је део стратегије коју су пре неколико година поставила регулатнорна тела, Народна банка Србије првенствено, као и Агенција за осигурање депозита и санације банака, и у координацији с Министарством финансија, објаснио је Грубишић за Танјуг.

Највеће понуђено је потраживање Беобанке а. д. у стечају, које износи 355,5 милиона евра, следи Нова Агробанка а. д. у стечају са 196,8 милиона евра потраживања, ПБ Агробанка а. д. у стечају – 136,3 милиона евра, а 131,7 милиона евра су номинално вредна потраживања Привредне банке а. д. Београд у стечају.

У том пакету су и потраживања Универзал банке а. д. у стечају вредна 99 милиона евра, Развојне банке Војводине номинално вредна 89,9 милиона евра, Југобанке а. д. у стечају вредна 22,6 милиона евра и Београдске банке а. д. у стечају, која су номинално вредна 17,1 милиона евра.

Као циље такве продаје он истиче, прво, смањење учешће НПЛ-ова, а затим и решење проблема банака, и додаје да је „то је део процеса који незаустивљиво иде даље”.


Вратити имовину у привредне токове

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће продаја тих потраживања имовину вратити у привредне токове да би се ти ресурси поново активирали.

Суштина је да на тај начин ослобађамо имовину која је годинама била заробљена, која ће се вратити у привредне токове, објаснио је Мали.

Главни мотив је, како је додао, да се ресурси поново активирају, а да се, захваљујући томе, повећава стопа раста.

У јуну ове године продато је 240 милиона евра првог пакета проблематичних кредита, први пут после 18 година.

То је једини прави начин, али и показатељ да смо јасни у намери да желимо да решавамо проблеме који су много година кочили нашу привреду, рекао је Мали.


Номинална вредност није изненађујућа, то су ипак четири велике, прво државне банке, које су угашене, и затим четири банке којима је одузета дозвола у периоду након 2010. године под ефектима светске економске кризе, навео је Грубишић.

Дакле, каже, реч је о осам великих финансијских институција и још једном значајном портфолију државаних потраживања независно од банака.

Истиче да до сада није било таквих поступака и зато је тешко претпоставити како ће се то одвијати и колико ће трајати.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести