Копач: Револуција у очекивањима за улагање у ОИЕ у Србију

БЕОГРАД: Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач изразио је данас задовољство што се у Србији дешава револуција у очекивањима у погледу инвестирања у обновљиве изворе енергије на основу новог закона чије усвајање се ускоро очекује.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

На Првој великој конференцији о соларној енергији у Србији у организацији портала Balkan Green Energy News, Копач је рекао да се цео свет усмерава ка обновљивим изворима енергије, а да је у том погледу регион Западног Балкана, укључујући и Србију, заостајао у претходном периоду.

То ће се, каже, сада у Србији мењати са новим законом о коришћењу обновљивих извора енергије који је, наводи, модеран.

"Са оптимистичним погледом у будућност, честитам Србији на брзим корацима. Надам се да ћемо за годину дана већ славити прва достигнућа на основу новог закона", рекао је Копач.

Навео је да је само у 2020. на свету било уграђених 127 гигавата соларних електрана, а да је тај раст омогућен великим падом цена технологије.

"Цена технологије пада у ЕУ, па и у многим другим земљама. Главни генератор нових иневстиција у обновљиве изворе енергије су цене за емисију угљен диоксида што се у Србији још не опорезује", навео је Копач.

То опрезивање, које је предложила Енергетска заједница, каже Копач, треба да у региону почне одмах, али на постепени начин, јер државе региона не могу да га уведу преко ноћи.

У томе види потенцијал за енергетску транзицију унутар земаља региона, јер сви ти приходи иду у национални фонд.

"Ако би цена емисија угљен диоксида била 25 евра на тону, Србија би годишње сакупила 750 милиона евра само из енергетског сектора и сав тај новац могао би бити усмерен у мере за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије", каже Копач.

Напоменуо је да је кроз опорезивање цене емисије угљен диоксида комплетна Европа финансирала своју технолошку транзицију у енергетском сектору.

Он је рекао да се Србија обавезала да уведе опорезивање емисије угљен диоксида.

"Нема ту некога рока, али то ће се пре или касније десити", додао је Копач.

Поводом потенцијала Србије у области обновљивих извора енергије, Копач је навео да Србија сада има 21 мегават сат инсталиран, у 2019. години у солару се инсталирало 11 мегавата, а да има потенцијал за 3.582 мегавата.

Учесници конференције су истакли да постоји велико интересовање инвеститора из читавог света за улагање и у соларну енергију и уопште у обновљивије изворе енергије у Србији.

Процењује се, како је речено, да ће се у наредних пет до десет година догодити својеврстан соларни бум и процват соларне енергије у Србији, који ће укључити и стране и домаће инвестиције.

Оцењено је да соларна индустрија може да допринесе значајном опоравку српске привреде у постковид периоду.

Поручено је и да све већи удео соларне енергије у енегетском миску Србије може допринети озелењавању и декорбонизацији не само сектора енегетике, него и целокупне привреде.

Како су нагласили учесници конференције, солар је најбрже растући извор обновљивих извор енегије у целом свету, а на дневној бази се обарају рекорди по инсталисаним капацитетима, количини новца који уђе у сектор соларне енергије, као и по ценама које се постижу на аукцијама у Европи.

Наглашено је да нови закон препознаје значај соларне енергије и обновљивих извора енергије уопште и да креира повољан оквир за инвестиције.

Регионална директорка Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Жужана Харгитаи је рекла да ће ЕБРД наставити да улаже у потенцијале у облати соларне енегије у Србији.

Навела је да је нови закон о коришћењу обновљивих извора енергије велики корак напред и да је улагање у обновљиве изворе енергије витално за економију.

Директорка за Србију компаније CWP Global Маја Турковић каже да је тај предложени закон један од најасавременијих закона у Европи.

Навела је да у новом инвестиционом циклусу Србија може да изгради 1.000 мегавата солара у наредној деценији, по пројектима који већ постоје.

Бендикт Ортман из Одбора за стратегију, Solar Power Europe изразио је задовољство што Србија снажно и брзо развија систем обновљивих извора енергије.

Напоменуо је да у том послу могу да буду значајна искуства великих међународних играча, те да постоји заинтересованост страних инвеститора за улагања у тој области у Србији и развој соларне енергије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести