Криза угрожава више сектора привреде у Србији-опоравак 2022.

БЕОГРАД: Прогнозирани пад светског и европског БДП-а због короне биће највећи од Другог светског рата, а озбиљне последице имаће више привредних сектора у Србији, рекла је данас за РТС главна и одговорна уредница магазина "Бизнис" и "Економетар" Радојка Николић.
privreda/Tanjug/video
Фото: Tanjug/video/privreda

Пад БДП-а ове године на светском нивоу ће износити 6 одсто или 8,7 за ЕУ, а Србија је највише погођена у области машинске и аутоиндустрије, а ту су туризам и саобраћај, рекла је она.

"То су огромни потреси и када се укључи и следећа година, раст од 4 до 6 одсто и даље ће остати минус, па се повратак на ниво из 2019. године која је означена као успешна, очекује тек 2022. године", рекла је она.

Како је оценила две изгубљене године лоше су за недовољно развијене економије као што је српска.

"Када се погледају сектори - реч је о машинској и аутоиндустрији и то је део где смо ми погођени јер су извозници Смедеревска железара и Фијат", рекла је она.

Додала је да су на листи од 10 највећих извозника из Србије све стране компаније које послују у Србији осим ХИП Петрохемије - а стране компаније зависе од матичних компанија.

Николић је подсетила да је Железара једну пећ угасила и мање ће производити јер нема потражње за челиком, а радници у Фијату су били на одмору и тек се сада део њих вратио на посао.

"Слика је лоша, економска будућност није сјајна за ову годину и опоравак неће моћи да надокнади оно што смо изгубили", рекла је она.

Она сматра да би за секторе који су најпогођенији било добро да постоји још државне помоћи и процењује да ће се Србија задужити седам милијарди евра, а тако се повећава јавни дуг и поништавају уштеде од раније.

"Задужују се све државе света, дозвољено је да се иде на тај начин у задуживање и одржавање производње", рекла је она.

Како је оценила у туризму ће због корона кризе многе агенције нестати а у проблем ће доћи они који су користили минималце јер су имали обавезу да не отпуштају раднике до новембра, а сада је ситуација неповољна за читав сектор.

Текстилна индустрија која је имала убрзани развој са 100.000 запослених сада је много погођена, рекла је она и додала да производња маски не може да надокнади читаве колекције.

"Нас чека драматична јесен, јер поред приче о поласку деце у школу, брига је и због сигурности радних места и неизвесности око вируса, а најгоре је да истовремено морате да бринете о здрављу и да бринете о послу да не пропадну породични бизниси", рекла је она.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести