Лане за 42.000 радних места било 213.000 кандидата

НОВИ САД: У Србији је током 2018. године објављено 42.059 огласа за посао, 35 одсто више него годину раније, а на које је конкурисао 213.221 кандидат, по подацима сајта poslovi.infostud.com.
kompjuteri programiranje
Фото: pixabay.com

Највећи број огласа је расписан у областима трговине, то јест продаје, ИТ сектора, машинства и елетротехнике, а било је и понуда за посао у администрацији и транспорту, показала је „Инфостудова” анализа тржишта.

Као и претходних година, у 2018. су се доста тражили продавци, комерцијалисти, возачи, магационери, оператери у корисничкој подршци и административни радници.

Што се тиче ИТ позиција, најтраженији су били java Developer, JavaScript Developer, .NET Developer и C#/C++ Developer, наводи се у саопштењу „Инфостуда”.

Просечан број конкурисања по огласу је износио 59, и мањи је у односу на 2017. годину, када је био 74.

Послодавци су и током 2018. у готово 60 одсто огласа тражили кандидате са средњом стручном спремом. С друге стране, више од половине кандидата имало је високу стручну спрему.


Фризери, кувари...

Наравно да лане нису били тражени само софтвераши и слична занимања и знања.

Ван ИТ области, највише шанси за запослење у прошлој години имали су фризери, кувари, месари, магационери и возачи.


Готово 30 одсто кандидата има десет и више година радног искуства, док сваки пети има од једне до три године. Најмањи број кандидата чине они с радним искуством до годину и они који искуство уопште немају – по седам одсто.

У готово седам процената објављених огласа послодавци су назначили да се на њих могу пријавити и особе с инвалидитетом, а објављено је и више од 10.000 огласа у којима је предуслов за конкурисање за радну позицију било познавање траженог језика. Најчешће је то био енглески, затим немачки и мађарски.

Радна места из ИТ сфере на којима је понуда послова била већа од интересовања кандидата су: JAVA Програмер, C#/C++ Developer,.NET Developer, Embedded Software Developer и JavaScript Developer. Највише су тражени програмери средњег сениоритета (готово 60 одсто), док је у мањој мери било потребе за јуниор и сениор програмерима (око 20 процената).

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести