Мали: Нови аранжман доказ да су нам финансије консолидоване

БЕОГРАД: „Потврда ММФ-а да ће са Србијом имати нови аранжман је веома важна вест и потврда изузетних економских резултата, као и доказ да су нам јавне финансије консолидоване, изјавио је данас министар финансија Србије Синиша Мали. 
Mali Sinisa/Tanjug
Фото: Tanjug

Он је за РТС рекао да је аранжн са ММФ-ом саветодавног карактера што значи да не подразумева никаква финансијска средства, која Србији у овом тренутку и не требају. 

"У првих шест месеци имамо суфицит у буџету од 30,9 милијарди динара што је 1,4 одсто нашег БДП-а, а било је планирано преко 20 милијарди, што значи да имамо 450 милиона евра више него што смо планирали. Подсећања ради 2013. године дефицит у буџету је био негативних 6,6 одсто, дакле као резултат реформи које је тадашњи премијер Вучић започео имамо ситуацију да смо потпуно консолидовали финансије", рекао је Мали.

Према његовим речима, ММФ је то видео и сада хоће и на други начин да нам помогну да унапредимо економију.

"Од овог аранжмана очекујемо три ствари - јачање институција, јачање конкурентности наше привреде, и да високу стопу раста, коју смо остварили у годинама које долазе и убрзамо и повећамо", рекао је Мали. 

Он је подсетио на извештај Евростата о стању у региону, према коме је Сребија у повољном положају бољем не само од земаља у региону, већ и неких земаља у ЕУ.

"Имамо суфицит у буџету за прва три месеца од 0,4 одсто БДП-а, јавни дуг у БДП-у испод 60 одсто, Хрватска има јавни дуг у БДП-у 76,2 одсто, Румунија 98, Мађарска 74 одсто. То је званична статистика ЕУ која говори да је Србија потпуно економски стабилна", рекао је Мали.

Он је додао да Србију очекују тешки разговори са ММФ-ом о повећању плата и пензија, али обзиром на резултате има простора да онима који су поднели највећи терет реформи некако и одужимо али на здравим основама.

"У септембру ћемо знати тачно када и колико, али са оваквим резултатима, Србија је водећа земља у регииону", рекао је министар финансија. 

Рекордан прилив страних директних инвестиција 

„У првих пет месеци ове године Србија је забалежила раст прилива страних директних инвестиција од чак 15,8 одсто у односу на исти период прошле године, која је такође била рекордна са чак 2,6 милијарди евра, изјавио је Мали.

Говорећи о добрим економским резултатима, министар Мали се, гостујући у јутарњем програму РТС-а, осврнуо на извештај Еуростата који је објављен у петак, а у коме се наводе подаци о стању у економији земаља чланица Европске уније, као и земаља кандидата.

"Имамо суфицит у буџету за прва три месеца ове године 0,4 одсто БДП-а. Учешће јавног дуга у БДП-у је испод 60 одсто. Хрватска има дефицит од 1,9 одсто, а јавни дуг од чак 76,2 одсто. Румунија има дефицит од 4,3 одсто, Мађарска има такође дефицит од 1,3 одсто БДП-а, а при томе Мађарска има јавни дуг од 74 одсто БДП-а. И када погледате те извештаје, а то је званична статистика ЕУ, видимо да је Србија потпуно економски стабилна земља", истакао је Мали.

Он је додао и да су добре вести стигле и из Брисела и Вашингтона, односно да о финансијској консолидацији говори извештај Генералног директората Европске комисије за економска и финансијска питања, те нови аранжаман са Међународним монетарним фондом (ММФ), који је искључиво саветодавни.

"Добре вести из Брисела и Вашингтона о економском напретку Србије нам говоре да је Србија на правом путу, а да су јавне финансије консолидоване и стабилне. Зато је сада време да се грађанима узврати захвалност што су се заједно са Владом Србије борили за те стабилне финансије. То значи да је следећи корак, после разговора са мисијом ММФ-а у септембру, који неће бити лаки, повећање плата и пензија. Тада ћемо знати и колики ће бити проценат тог повећања", рекао је министар финансија.

Мали је најавио и три кључне ствари на којима ће се радити од септембра, а које ће подстаћи даљи привредни раст Србије.

"Прва је јачање институција, где нам је приоритет реформа Пореске управе. Друга ствар је јачање конкурентности наше привреде кроз пакет подстицајних мера за наше предузетнике, које подразумевају пореске олакшице које ће стимулисати запошљавање и растеретити привреднике и повећати им ликвидност, попут убрзаног повраћаја ПДВ-а и смањења пореза или доприноса на зараде. Трећа је да већ високу стопу раста од 4,6 одсто БДП-а у наредном периоду још повећамо и убрзамо", закључио је министар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести