Мали: Србији чиста петица за макроекономску стабилност

БЕОГРАД:  Напредак Србије за пет места на ранг листи Индекса глобалне конкурентности Светског економског форума (WEF) за 2018. годину сјајан је резултат који обавезује да у наредним годинама они буду још бољи, поручио је данас српски министар финансија Синиша Мали.
Siniša Mali FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUJDZIC
Фото: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUJDZIC

На конференцији за новинаре у Српској асоцијацији менаџера, на којој су представљени резулатати Индекса голобалне конкурентности по којима је Србија рангирана на 65. место од 140 рангираних земаља, он је оценио да је напредак Србије важан за конкурентност и атрактивност земље за потенцијалне инвеститоре, да за грађане значи да због макроекономске стабилности постоји простор за повећање плата и пензија, али и за све више инвестиција у инфраструктуру. 

"Честитам грађанима Србије. Ово је сјајан резуилтата. Кад имате добре резултате, у обавези сте да имате још боље у годинама које долазе. Ако наставимо овим темпом, брзо ћемо ући у топ 50, па 30, па 20 земаља у свету. То је наш циљ, јер само то гарантује бољи квалитетет живота и бољи животни стандард грађана", поручио је Мали.

Још више га, каже, охрабрује то што Србија има већи раст него све земље у региону. 

"Од 140 земаља које су на листи конкурентости, имамо раст изнад просека, што је веома охрабрујуће и показује и доказује да смо на добром путу реформи нашег система и да идемо ка томе да из године у годину повећавамо и квалитет живота и животни стандард грађана Србије", каже Мали.

Од 12 стубова конкурентности, за Малог су важна четири показатеља - макороекономска стабилност, квалитет инфраструктуре, финансијски систем и ИТ индустрија, који су највише допринели напретку Србије. 

"Поготово ме као министра финансија радује што смо за макроекономску стабилност добили чисту петицу, највишу могућу оцену и у том погледу Влада је много урадила у протеклом периоду", рекао је Мали. 

Навео је да је за први шест месеци раст БДП-а износио 4,9 одсто, да је стопа незапослености са скоро 26 одсто 2012. и 2013. за првих шесет месеци ове године смањена на испод 12 одсто, а да већ трећу годину заредом буџет бележи суфицит. "То су резултати које ниједна друга економија у Европи нема, и то је препознато и у овом индексу и због тога имамо тако високу оцену", рекао је Мали. 

Открива да је буџет за 2019. годину скоро скројен, те да ће бити све више новца за инвестиције у инфраструктуру с обзиром да ће до краја године бити завршени и источни и јужни крак Коридора 10, те да се ради Коридор 11, као и пруга Београд-Будимпешта. 

Подсетио је да је недавно потписан уговор за изградњу Моравског коридора и да се ради на великом броју бржих саобраћајница као што су Нови Сад - Рума и Рума - Шабац. 

"Радимо на томе да се инфраструктура побољша како бисмо били још атрактивнији и још бољи на индексима конкурентности. Наредне године у буџету, који је скоро готов, имаћемо више од 200 милијарди динара за капиталне инвестиције, што је својеврстан рекорд, 25 милијарди више него ове године", истакао је Мали. 

Он је додао и да су на плану финансијског система урађене су велике ствари и да политика НБС и Владе иде ка томе да динар буде чрврст и стабилан, те да се инфлација држи на ниском нивоу. 

До краја године, најављује, држава ће продати свој удео у Јубмес банку, радна група ради на анализи стратегије за Српску банку, пре неколико дана објављен је позив за избор финансијског саветника који ће да помогне држави да пронађе стратешког партнера за Комерцијалну банку, док је план да Банка Поштанска штедионица остане у власништву државе. 

Министар очекује још боље резултате по питању финансисјског система за 2019. години, а наглашава да напредак Србије у ИТ индустрији полако постаје препознатљив, да је укупан остварен извоз у тој области милијарду евра, а да су већ најављена улагања од 100 милиона евра у ИТ инфраструктуру. 

"Завршава се научно-технолоши парк у Новог Саду, креће да се гради у Нишу. У наредних пар недеља Влада ће изаћи с прецизним и веома добрим пореским подстицајима за даљи раст и развој ове ондустрије која је важна за нашу привреду", рекао је Мали и навео да по питању електронске владе нисмо толико напредовали, али да ће се ефекти свих мера које Влада предузима тек видети у 2019. 

Упитан о највећем погоршању које је забежила вредност индекса на стубу који прати квалитет и развијеност институција, Мали каже да је први корак била макроекономска стабилност и стабилност финансијког система, а да би се, истиче, ишао ниво изнад, неопходно је јачање институција. 

"Управо су овакве анализе важне, јер вам дају објекитиван преглед онога што сте добро урадили и на неки начин путоказ куда треба да идете даље. Управо развој институција, електронске Владе је приоритет за нас и борићемо се за сваки од тих аспеката", рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести