Михајловић: Будућност Србије у енергетској ефикасности

БЕОГРАД: Енергетска будућност Србије је у повећању енергетске ефикасности, изградњи средњих и великих хидроелектрана и гасних електрана, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

"Тренутно, ми бацамо производњу једне термоелектране због тога што смо енергетски неефикасни, и зато је за нас енергетска ефикасност практично нови извор енергије", рекла је Михајловићева на ТВ Хепи.

Навела је да ће кроз измене закона који уређује област енергетске ефикасности, бити основана управа за енергетску ефикасност која ће се ослањати не само на новац из буџета, него и међународних партнера и европских фондова.

"Кроз тај фонд желимо да подржимо грађане да замене прозоре и врата, да решавамо питање индивидуалних ложишта која су међу највећим загађивачима, а да бисмо видели одређене ефекте, биће потребно најмање три године", рекла је министарка.

Михајловићева је оценила да није будућност Србије у малим хидроелектранама, јер је реч о малој производњи и оне треба да се граде само тамо где је то заиста прихватљиво.

Развој рударства тако да више користи имају грађани и држава

Вредност потврђених резерви минералних сировина у Србији је близу 200 милијарди долара и задатак државе је да створи услове да се рударство развија, али оно што тражимо, то је да држава и грађани имају корист од тога, кроз здраву животну средину, веће приходе, запосленост и квалитетне инвестиције, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Она је гостујући на ТВ Хепи оценила да је главни циљ измена Закона о рударству и геолошким истраживањима да се ова област развија, а да држава од тога има веће приходе, и да се у рударство привуку квалитетне инвестиције.

Додала је да ће се кроз измене Закона водити рачуна о минералном богатству Србије и омогућити да сви поступци буду прегледни и ефикасни и да се спречи сваки вид злоупотреба.

"Желимо да створимо услове да се рударство развија и због тога уводимо е-рударство како бисмо имали ефикасније и једноставније процедуре. Али, желимо да нико не буде повлашћен ако хоће да истражује и да после експлоатише неку руду, и због тога ћемо предложити се да скрати трајање истражних права, а не да неко то ради осам или девет година и да окупира одређени простор", рекла је она.

Како је навела, сада постоје накнаде које се плаћају министарству по метру квадратном али да држава од тога данас има мали новац.

“У реду је да долазе инвеститори и да истражују, али држава мора имати корист од свега тога и много веће приходе”, рекла је Михајловићева.

Додала је да ће се измена закона односити и на експлоатацију стратешких минералних сировина за шта ће Влада Србије убудуће поступак спроводити у складу са Законом о јавном приватном партнерству и концесијама.

Министарка је нагласила да ће се тиме више водити више рачуна о минералном богатству Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести