Најбоља роботска шака на свету направљена у Новом Саду

Роботска шака, дизајнирана тако да има исту покретљивост и флексибилност као људска, са софистицираним карактеристикама хватања, веома ефикасна и притом исплатива и јединствена на тржишту - дело је домаћег знања.
с
Фото: Сигмоид

Пројекат развоја најмодерније роботске шаке са сензорима додира финансирао је Фонд за иновациону делатност Србије, а резултат је сарадње науке и привреде, односно заједничког рада стручњака из компанија “Сигмоид” у Новом Саду и ХТЕЦ Гроуп у Београду, те Факултета техничких наука у Новом Саду и Електронског факултета у Нишу.

По речима Мирка Раковића, ванредног професора на ФТН-у и сувласника Компаније “Сигмоид”, идеја је била да се тржишту понуди нешто ново када је реч о подизању и спуштању објеката уз помоћ флексибилних сензорских шака. То је и урађено, а до резултата се дошло кроз учење, истраживачки рад, тестирања, коришћење најновијих технологија и савременијих индустријских стандарда.

- Добро смо упознати с изазовима на тржишту роботике и успели смо да развијемо једну од најнапреднијих и најприступачнијих роботских шака на свету - каже Раковић. - Кроз различите истраживачке пројекте у које су били укључени, а и даље су, стручњаци, професори универзитета, докторанди, студенти, инжењери настала је ова јединствена роботска шака, која се може користити у аутоматизованим складиштима и у производњи и нуди најбоље одговоре на садашње трендове на тржишту. Наша роботска шака има високу осетљивост и прилагодљивост, обезбеђује поузданост у хватању и руковању објектима различитих облика, величина и тежина - од свега неколико грама па до седам килограма, без испадања, ломљења или гњечења.

Интересовања за ову робатску шаку не недостаје, а по Раковићевим речима тренутно се разговара с неколико компанија из иностранства које су заинтересоване да роботску шаку тестирају у својим складиштима и индустријским постројењима.

Фото: С. Шушњевић/Мирко Раковић


Прсти флексибилни и прилагодљиви

Роботска шака има три прста који су флексибилни и адаптивни/прилагодљиви на облик предмета, а захваљујући сензорском систему на врховима прстију мере се контакне силе приликом хватања објекта. То омогућава да се управља јачином стиска и одређује поузданост хвата како се не би десило да предмет исклизне или се помери током манипуалције - каже Мирко Раковић. - Пред нама су сада даљи кораци - повезивање роботске шаке са системима базираним на машинској визији - како би се одредио положај предмета у простору и роботска шака знала где је предмет и како да га ухвати.


- Након што роботска шака буде тестирана у реалним условима, имаћемо све потребне информације за даљи рад, а уз додатна улагања очекујем да би се за око две године могло кренути у серијску производњу. То је и уобичајен пут јер није пресудна бризина него квалитет, сада су у току тек прва тестирања и треба направити још низ корака - од дизајна до оптимизације трошкова - истиче Раковић.


Значај Фонда за иновациону делатност

Фонд за иновациону делатност Србије, указује Мирко Раковић, дао је веома значајан допринос да се пројекат развоја роботске шаке оствари јер би, у супротним, она још увек била само идеја.

- Наше искуство у сарадњи с Фондом је веома позитивно, а то показује какав је значај улагања у нове производе и идеје, посебно производе високе технологије - каже Раковић. - То недвосмислено указује и на то да би, да је више извора финасирања који препознају значај улагања у ту врсту производа, који су и те како значајни за стварање нове вредности, више било и покушаја и више резултата.


Дакле, добар део посла је урађен, али има још тога да се уради. По Раковићевим речима, могуће је и да се оснује нова компанија, нови старт-ап, на који ће бити пренета сва интелектуална својина конзорцијума, како би се приближили новим инвеститорима, а да ли ће команија бити у Србији или у иностранству, за сада се још не може рећи јер то у велокој мери зависи од обезбеђивања новца за развој пројекта.

- Окренути смо тржишту у иностранству, компанијама које имају највише потенцијала за инвестирање. Наравно, развојни планови везани су и за Србију, планирамо и да се роботска шака производи у нашој земљи, а очекујемо и да се наше пословање прошири - каже Раковић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести