НАЈЈАЧА ЕВРОПСКА ЕКОНОМИЈА КЉУЧНА ЗА НАША МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА Тежак је српски извоз... Ево колико људи немачке компаније запошљавају и обучавају у Србији

Немачка је кључна дестинација за српска мала и средња предузећа, истакнуто је на годишњој Скупштини чланова Немачко-српске привредне коморе (НСПК).
а
Фото: Хемофарм

Председница Управног одбора и главна економисткиња Центра за високе економске студије (ЦЕВЕС) Кори Удовички представила је резултате економске анализе трендова у спољнотрговинским односима двеју земаља, чији је ЦЕВЕС аутор и нагласила да је и у 2023. години Немачка остала најзначајнији партнер.

Само у последње две године српски извоз у Немачку порастао је за 60 одсто, а робна размена с Немачком чини 15 одсто укупне робне размене Србије. То је у великој мери резултат дугогодишњих немачких инвестиција у Србију, али и одраз дубљих компатибилности”, навела је Удовички.

Извоз расте у свим секторима - прехрамбена индустрија, производи од обичних метала и дрвета, хемијски производи, машине, текстил

Резимирајући најважније резултате овог економског истраживања Удовички је закључила да је Немачка кључна дестинација за српска мала и средња предузећа, као и да се на основу те сарадње постепено гради и српски „Mittelstand”.

Уочен је интензиван раст извоза, додаје, у периоду од 2021-2023, за око 60 одсто, односно са 2,8 на око 4,5 милијарде евра.


Конрад: Граничне контроле ометају

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад рекла је да су билатерални односи две земље, посебно недавним посетама немачких званичника Србији, добили додатно на значају и дали импулс у продубљивању сарадње.

Она је нагласила да Србија има неопходне капацитете и може да буде мотор за цео регион.

„Предузећа у Србији би боље профитирала и напредовала уколико би граничне контроле са ЕУ нестале. Свакако, будите сигурни да Немачка подржава све кораке Србије на путу ка европској заједници. Ми ћемо при том остати конструктивни партнер који такође говори критички о одређеним питањима”, рекла је Конрад.

Немачка предузећа осећају и последице конфликта у вези са јужном покрајином и нормализација односа је важна. Забрана увоза за српску робу на КиМ је један од примера како конфликт утиче на привреду, рекла је Конрад.


Фото: Dnevnik.rs

Извоз расте у свим секторима - прехрамбена индустрија, производи од обичних метала и дрвета, хемијски производи, машине, текстил, транспортни сектор. Затим пластични и производи од гуме и остало”, рекла је Удовички.

Немачке компаније у Србији запошљавају и обучавају 80.000 људи, додала је, и постоје блиске везе међу владама две земље и учење у области политика српске владе на немачким искуствима. “Постоје сличности и афинитети, који говоре да би немачки модел могао да помогне и Србији”, оценила је Удовички.

Председник НСПК Милан Грујић истакао је да заједнички труд и рад већ годинама даје позитивне резултате, и да је трговинска сарадња Србије са Немачком, готово двоструко већа него са било којом земљом у свету. „Имамо чврсте односе, засноване на страним директним инвестицијама и трговинским везама”, рекао је Грујић.

На добром смо путу, додао је Грујић, и сви индикатори говоре да ће се тим путем и наставити. “Упркос томе што живимо у времену великих промена и иновација, великих геополитичких изазова. И пред себе, и све стављамо велика очекивања да у овој години будемо бољи и поново надмашимо споствене резултате”, рекао је Грујић.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести