Највећа домаћа ИТ компанија из Новог Сада осваја свет

Компанија „Вега ИТ” основана је 2008. године у Новом Саду, када је као веома мала компанија из Србије искључиво учествовала у пројектима као подизвођач великих страних компанија. Обим посла се постепено повећавао, тако да више од 750 запослених креира веб апликације и развија велике системе у разним областима за клијенте широм света.
d
Фото: Vega IT

Данас „Вега ИТ” самостално сарађује са највећим светским компанијама без посредника, а једна је од ретких која може да се похвали да је највећа ИТ компанија у домаћем власништву. Канцеларије фирме у Новом Саду тренутно се налазе на више места, у улицама Новосадског сајма, Цара Душана, Стражиловској, на Булевару ослобођења и у Научно-технолошком парку, док се сада ради на реконструкцији зграде Радничког универзитета у Новом Саду, у коју планирају да се уселе у мају ове године. - Мој колега Владан Остојић и ја, скромним средствима, основали смо компанију - истакао је суоснивач и директор „Вега ИТ” Саша Поповић. - Цела прича кренула је много раније, 1999. године, када смо нас двојица дошли у Нови Сад да студирамо Електротехнику и рачунарство на Факултету техничких наука. Тада смо размишљали како је неопходно након студија да одемо у Немачку да радимо, а онда смо касније видели да на занимљивим пројектима у ИТ индустрији можемо да радимо одавде. Тако да смо остали у нашој земљи и одлучили да отворимо фирму.

Радећи на првим пројектима, мали тим је настојао да буде препознат као стручан у својој области. Стицао је знање и искуство тако што је учествовао на развоју онлајн система за једну од највећих европских и светских банака, који омогућава људима да прођу кроз цео процес куповине некретнине путем интернета. Касније су се јављали клијенти из других индустрија, па у последње време највише послова компанија „Вега ИТ” има у области финансија (финтек) и здравства (хелтек).

Приходи компаније у 2022. години били су око 35,2 милиона евра, а наш саговорник тврди да у овој години планирају да повећају пословање за око 35 одсто

- Ради се о иновативним технологијама и производима који се користе у области медицине и здравствене заштите - појашњава Поповић. - Један од наших клијената из Лондона, фирма која се зове „Doctor care anywhere”, омогућава обичном грађанину да користи услуге здравствене заштите на даљину, тако што може преко веб или мобилне апликације да закаже термин за преглед код лекара и да обави преглед путем видео позива, а уколико је могуће, да успостави дијагнозу и терапију. Наш тим од тридесетак људи и даље развија тај производ јер је константно потребно иновирати нове процесе и учинити их лакшим за коришћење.

Фото: Приватна архива

На самом почетку, компанију „Вега ИТ” чинили су искључиво софтверски инжењери, док је данас спектар занимања много шири, те се у фирми запошљавају људи на позицијама управљања развоја производа (Product owner), затим оне који управљају пројектима и баве се самим процесом производње (Project manager), а ту су и запослени у области анализе пословних захтева (Business analyst), као и инжењери који се баве аутоматизацијом тестирања и мануелним тестирањем.

- Када је реч о нашој компанији, најбитније је да клијентима можемо да понудимо комплетну услугу и да можемо с њима да размишљамо о томе шта и како треба направити и да потпуно самостално и независно из Новог Сада развијамо производе за неке од највећих светских компанија. - додао је Поповић. - Претходно смо успоставили сарадњу са компанијама из Холандије, а касније се она проширила на Велику Британију, Белгију, Немачку, Швајцарску и САД.


Будуће колеге не морају да имају искуство, али морају да имају знање

Фото: Vega IT

- Наше будуће колеге не морају да имају искуства, али морају да имају знање - рекао је Поповић. - Често чујем да људи мешају знање и искуство и да чак спомињу како компаније не желе да запосле младе стручњаке без искуства. Ми смо вољни да их запослимо, али не можемо да запослимо људе без потребног знања, које не мора да се стиче кроз рад у компанији, већ кроз формално или неформално образовање, учењем и вежбањем.

Он додаје да су компанији веома важни запослени, који би, осим што владају предвиђним техничким знањем, требало да поседују и нетехничке вештине, што подразумева виспреност у комуникацији, односно висок степен емоционалне интелигенције.

- То су, такође, ствари које могу да нас учине врхунским инжењерима, за разлику од оних који су просечни - истакао је Поповић. - Инжењер који има висок коефицијент интелигенције, неће бити довољно успешан у послу ако није развио многе нетехничке вештине, док ће неки људи који немају веома развијене техничке вештине бити бољи у послу, клијенти ће их више ценити и они ће сами постизати боље резултате и правити квалитетније софтверске производе.


Приходи компаније у 2022. години били су око 35,2 милиона евра, а наш саговорник тврди да у овој години планирају да повећају пословање за око 35 одсто.

- Идеја нам је да у наредних четири до пет година имамо 2.000 до 3.000 запослених и да нам приходи знатно порасту - закључује Поповић. - Услови за рад и плате у фирми су изнад просека и зависе од посла ко се чиме бави. Приходи које остварује наша компанија долазе овде и ми порез на добит плаћамо у Србији. Верујемо да је битно за наш град и земљу да се, што је више могуће, бавимо промоцијом и подршком предузетништва у Србији, зато што развојем предузетништва подижемо животни стандард који може да утиче на ствари које треба да напредују у нашој земљи.

А. Чегар

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести