Немци у игри, „Дарфур” одустао од „Борелија”

СОМБОР: Одбор поверилаца Фабрике обуће „Борели” у стечају у Сомбору ове седмице треба да одлучи ко ће бити нови закупац погона фабрике.
boreli, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како сазнајемо, на оглас се јавио немачки произвођач обуће који је својевремено пословно сарађивао с „Борелијем”.

Друге понуде нису стигле на адресу Агенције за лиценцирање стечајних управника, која је објавила конкурс за закуп погона фабрике док се не стекну услови да се „Борели” у стечају прода.

Један од услова је био, подсећамо, да закупац организује производњу и запосли најмање 50 некадашњих радника „Борелија”.

Оглас о закупу је затворен 12. октобра и извесно је да се некадашњи закупац, београдско предузеће „Дарфур”, није јавио на конкурс да поново организује производњу обуће. Власник и директор „Дарфура” Драган Перовић потврдио је за „Дневник” да није конкурисао већ да има друге планове, али да су они опет везани за „Борели”.

Један од услова је био да закупац организује производњу и запосли најмање 50 некадашњих радника „Борелија”

– Разговарао сам о поновном закупу, али не овде, већ у Хрватској – казао је кратко Перовић, не откривајући с киме је о томе причао и шта.

Он је тако за кратко време одустао од планова изнетих пре десетак дана, када је тврдио да ће се јавити на оглас, да планира да повећа обим производње и да намерава да купи сомборски „Борели” када за то дође време, о чему смо писали.   

Наш саговорник из „Борелија” каже да „Дарфур” није измирио обавезе према радницима премда је према закључцима са Социјално-економског савета Сомбора требало да до 10. октобра исплати плату и по за око 115  радника – за август и половину зараде за септембар – и уплати здравствено и пензијско осигурање од 15. маја, када је покренуо производњу у „Борелију”, па до 14. септембра, када је у фабрици стала производња на иницијативу запослених после сазнања да тога дана неће примити плату.

Извор нам каже да радници неће да раде за „Дарфур” док тај послодавац не исплати дуговања.

– Били смо позвани у синдикат на састанак с представницима „Дарфура”, али је дошло свега 30 радника, од којих ниједан није пристао да се врати у фабрику док не добије заосталу плату и по и док му се не уплате доприноси. Људи су измрцварени због свега што се дешвало у протеклом периоду у фабрици и неће више да раде слушајући празне приче – каже наш саговорник, и додаје да се „Дарфур” показао као друштвено неодговоран предузетник после добијена 3,6 милиона динара од Града Сомбора ради запољшавања 20 радника.


Око 90 продавница

Сомборски „Борели” је правни наследник вуковарског „Борелија” у Хрватској, који је завршио у банкроту.

У Србији „Борели” има око 90 продавница, а од 1997. у Сомбору је почела и производња и продаја обуће. Било је више покушаја да се фабрика прода, а међу купцима су се спомињали и италијански произвођачи обуће. Међутим, две државе нису потписале уговор о сукцесији па у фабрици још није завршена власничка трансформација.


По речима нашег извора, у фабрици се може организовати прозводња јер од шест линија четири производне траке су у функцији, па се може заокружити циклус производње, кројити, шити и радити конфекција обуће. Фабрици требају инвестиције, али не велике. Некада је „Борели” имао  900 радника и свакодневно је радило шест производних линија.

Имовина „Борелија” је два пута процењивана. Први пут то је учињено још у време када је министар привреде и приватизације био Предраг Бубало (2005), када је процењено да фабрика вреди око 32 милиона евра, а други пут процена каже да капитал фабрике вреди око 24 милиона евра.

Дугови фабрике су око 1,6 милијарде динара па је стечај у фабрици уведен половином маја 2016.

З. Делић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести