Пекарима брашно, а грађанима векна од 46 динара

Унија пекара Србије саопштила је да ће подржати Уредбу Владе Србије о максималној цени хлеба од брашна типа Т-500, која неће прелазити 46 динара.
hleb
Фото: pixabay.com

„Унија пекара Србије после низа састанака и предлога Владе Републике Србије, поводом премошћавања тренутно нереалних поскупљења пшенице и брашна, договорила је да ће подржати уредбу о максималној цени хлеба од брашна типа Т-500, која неће прелазити 46 динара”, наводи се у саопштењу.

Подршка је, како се додаје, уследила после договора са представницима Владе Србије, која ће преко Уније пекара Србије и Републичке дирекције за робне резерве пекарима, који се баве производњом хлеба, обезбедити брашно по цени од 30 динара.

Унија пекара Србије очекује већ за неколико месеци стабилизацију цена пшенице у Србији, као и на страним берзама, и нада се да неће бити потребе за продужењем уредбе.

Унија пекара Србије, као највеће удружење произвођача хлеба и других пекарских производа, такође подсећа да није одржала никакве састанке у оквиру свог удружења поводом повећања цене хлеба.

„Овим договором са владом спречавамо било какве инсинуације и шпекулације о нереалном поскупљењу хлеба”, наводи се у саопстењу Уније пекара.

Уредба Владе Србије о обавезним количинама и ограниченој цени од 46 динара за векну хлеба типа „сава”  важиће све док се не стабилизују прилике око цене пшенице, рекао је раније државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић.

Гостујући на ТВ Прва он је рекао да је доношењем Уредбе Влада Србије гарантовала и стабилност цена и стабилно снабдевање тржишта. Истакао је да ће преко Уније пекара бити интервенисано брашном са повољнијом ценама од 30 динара за килограм што ће омогућити и њихову стабилност. Кандић је нагласио да Србија има довољне количине пшенице од око 3,5 милиона тона, а за унутрашње потребе годишње треба 1,7 милиона, те да су резерве од прошле године око 300.000 тона. Истакао је да се након жетве пшенице на јужној полулопти Земље очекује стабилизација цена пшенице на светском и домаћем тржишту и истакао да републичке робне резерве имају довољно залиха и да грађани могу да буду спокојни.

Одговарајући на интересовање зашто уредба није обухватила и полубели, народни, хлеб он је рекао да осим у Војводини грађани немају праксу да купују тај хлеб, те да више купују хлеб „сава”.

Поскупљују пециво и све врсте хлеба

Председник Уније пекара Зоран Пралица очекује да ће до стабилизације цене пшенице доћи за пар месеци, а најкасније до жетве.

„Уредба није популистичак  мера, али није било другог решења да би се заштитили грађани. Сматрамо да уредба није дугорочна мера, него је само адекватна интервенција”, рекао је он.

Пралица је рекао да ће сви остали пекарски производи поскупети јер су све други инпути у пекарској индустрији поскупели од 40 до 60 посто, а цена струја је већа 100 посто.

„И цене остале врсте хлеба доживеће скок. Уредба обезбеђује се цена основне векне по приступачној цени”, рекао је он.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести