Планула роба српских произвођача са КиМ, следе нови производи

БЕОГРАД: Производи српских произвођача са Косова и Метохије планули су на рафовима продавница у централној Србији и очекујем да ће се број производа ускоро повећавати, изјавио је државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.
Proizvodi sa KiM/J. Pap
Фото: Tanjug/J. Pap

"Производи из прве туре су планули, али су поручене довољне количине, тако да су полице пуне. Наишли смо на одличну реакцију, добра је продаја, захваљујем људима који купују те производе који су квалитетни", рекао је Стојановић за РТС поводом недавног, први пут организованог пласмана производа са КиМ у централну Србију.

Стојановић, који је иницијатор оваквог пласмана производа, каже и да ће с трговинским ланцима утврдити који производи могу добро да се продају, и да ће се на основу тога планирати производња на Косову и Метохији.

Нови Сад је први град у коме се могу купити вина и производи земљорадничких задруга са КиМ, а има их и у продавницама "Универекспорта" у Београду.

Продају се вина из Велике Хоче, сушено воће из Зубиног Потока и пиво из Бањске, а у плану је да и други пољопривредни производи стигну на рафове, наводи Стојановић, и додаје да очекује да ће се у продавницама у централној Србији наћи и хладноцеђени сокови и смрзнуто тесто.

Истиче да држава не треба да замени тржиште, али да треба да им помогне да имају повољније услове.

Објашњава да "Метохија", као државна фирма, откупљује производе са Космета и у "Универекспорту" их дистрибуира, и најављује да ће разговарати и с другим трговинским ланцима и затим утврдити који производи би се добро продавали.

"С тим информацијама планираћемо производњу на КиМ и охрабривати људе да се произведу такви производи, да што се произведе има и тржиште. Албанци су изоловали наше произвођаче, бојкотују њихове производе, зато је ово једино дугорочно одрживо решење, да наши привредници имају стабилно тржиште и приходе", навео је Стојановић.

Указује да, међутим, сви произвођачи морају да испуне одређене стандарде, у чему ће имати подршку кроз Регионалну развојну агенцију Косова и Метохије.

"Основни задатак те агенције је да помогнемо да што брже премосте административне препреке. Позивам све мале произвођаче да се потруде, верујем да ће им се на крају исплатити", рекао је Стојановић.

Указује да и када се заврши папирологија, понекад наилазе на препреке у Приштини које нису рационалне, попут таксе на робу из централне Србије.

"Трудићемо се да заједно прођемо препреке које прави Приштина, и да се производи нађу тамо где им је крајње одредиште - тржиште централне Србије", истакао је државни секретар у Министарству привреде Владе Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести