Подршка иницијативи Привредне коморе Србије да се омогући увоз медицинске опреме из ЕУ

БЕОГРАД: Иницијатива да се нашем региону омогући увоз заштитне медицинске опреме из Европске уније без претходне ауторизације држава чланица добија све ширу подршку европских парламентараца, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).
privredna komora srbije
Фото: PKS

Председник ПКС, уједно и председник Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке Марко Чадеж, прошле недеље упутио је апел председници Европског парламента и европским комесарима за трговину и проширење, да се Западни Балкан укључи у системе зелених коридора за транспорт и заједничке набавке медицинске и заштитне опреме. 

Писмом Филу Хогану, европском комесару за трговину, обратили су се данас и чланови Комитета за међународну трговину на челу са Берндом Лангеом, председавајућим утицајном одбору Европског парламента. 

Уз разумевање околности и циљева због којих је Европска комисија донела одлуку и став да она мора бити привремена, чланови Комитета за међународну трговину указују да витални интереси и морална одговорност ЕУ не престају на границама Европске уније и да у суседству постоје важни партнери ланцима снабдевања повезани са ЕУ, и Унија са њима, као што је Западни Балкан, чије се потребе морају уважити, наводи се у саопштењу Коморе.

У писму парламентараца које преноси ПКС, каже се да то треба учинити, јер КОВИД-19 лако прелази границе, а успех у борби против ове болести зависи и од успеха партнера, посебно оних са којима се деле границе. 

Они зато предлажу да се западнобалканска шесторка изузме из одлуке о претходној ауторизацији и позову да се придруже механизму заједничке набавке заштитне опреме, као и акцијама набавке респиратора и друге медицинске опреме, преноси ПКС. 

КОВИД19 ће, упозорили су чланови Комитета, озбиљно утицати на земље у развоју са слабијим јавним здрављем које ће још теже издржати притиске вируса него европски системи, због чега се мора избећи да донета мера негативно утиче на економски најслабије државе света и на њихове грађане. 

Позвали су Комисију и државе чланице да имају на уму да би опрему требало да добијају и они којима је највише потребна, а не само они који себи могу да приуште да плате највишу цену и да то хитно омогуће.

"У тренутку када су ове одлуке буквално питање живота и смрти, морамо да осигурамо да се одлуке о одобрењу извоза доносе брзо", апелују у писму чланови Комитета за међународну трговину Европског парламента. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести