Посла има, али нема 90.000 обучених мајстора

НОВИ САД: Око 90.000 занатлија свих профила у овом тренутку недостаје српском тржишту рада.
Mirovic, fabrika Zopas
Фото: vojvodina.gov.rs

По подацима Националне службе за запошљавање, најтраженија занимања у августу ове године била су комунални хигијеничари, чистачи просторија, манипуланти у прехрамбеној производњи, продавци, заваравачи, бравари, грађевински и медицински техичари, док су с факултетском дипломом најпотребнији били грађевински инжењери, економисти, васпитачи, дипломирани и машински инжењери.

Пратећи ситуацију на тржишту рада, Национална служба за запошљавање организује атрактивне обуке управо за занате да би незапослени стекли неопходне вештине и што пре ушли у свет рада, а послодавци дошли до квалитетних радника. Управо због тога организују се обуке за завариваче на 13 локација у целој Србији, на којима ће око 175 незапослених лица доћи до сертификата за заваривача.

Већ сутра, 4. октобра, сертификате и атесте добиће група од 29 заваривача који су успешно завршили обуку у Заводу за заваривање у Београду. Обуку је Национална служба за запошљавање спровела у оквиру пројекта „ЕУ помаже НСЗ-у у циљу смањења незапослености”, а трајала је три месеца и састојала се од теоријског и практичног дела.


Бравари, зидари....

Подаци НСЗ-а показују да се на листи тражених мајстора високо котирају и поједина трогодишња занимања, односно занати.

Тако су се током ове године филијалама НСЗ-а често обраћали послодавци који траже електрозавариваче, браваре, ауто-механичаре, возаче, инсталатере, зидаре, тесаре, армираче, столаре, тапетаре, куваре, пекаре и месаре.


Полазници су добили врхунску обуку с искусним мајсторима који могу да препознају способност кандидата и да их даље усмеравају. Сама традиција од 60 година постојања Завода за заваривање у Београду, чланство у престижним европским институтима за заваривање и начин рада представљају и гаранцију квалитета обуке.

Дакле, већ од наредне недеље на српском тржишту рада требало би да се нађе нових 29 сертификованих заваривача, што би значило да ће послодавци најзад добити радну снагу коју месецима траже. Излазак новообучених незапослених лица који сада имају атест и сертификат на тржиште рада требало би и да докаже да ли су те занатлије заиста потребне послодавцима у Србији, као и колику плату им могу понудити.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести