Преко интернета плаћамо,  купујемо и вадимо документа

И док старији грађани и даље за све послове с институцијама стају у ред пред шалтере, они млађи одавно су научили да „кликну до услуге”. Шта се све може у Србији урадити путем интернета?
Internet komunikacije i usluge Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Куповина из фотеље одавно је постала уносан посао. Још тамо негде деведесетих година прошлог века медијско небо наткрилиле су топ-шоп рекламе, нудећи куповину од куће уз помоћ једног телефонског позива. Од тада до данас узнапредовали смо толико да се сада та иста куповина може обавити кликом на интернет страницама произвођача или продаваца, а многи су отишли и корак даље, правећи андроид-апликације, па се сад роба – нова, али и половна – може поручивати уз помоћ паметних телефона.

Онлајн плаћање с текућег рачуна никада није било лакше, а банке су унапредиле пословање па се сад чак може пријавити за кредит преко мобилне апликације или ћаскати са запосленима путем вајбера ко има неки проблем. И друге компаније одавно нуде услуге путем интернета, али и друштвених мрежа.

Тако СББ, осим гледања ТВ канала преко нета и мобилних телефона, омогућава најбржу и најлакшу корисничку подршку – преко „Твитера”. Довољно је само да им се, уз опис проблема, у директној поруци пошаље број рачуна и проблем ће кренути да се решава за неколико минута. Проверено.

Ако неког мрзи да оде до радње, нека укључи компјутер. Већина великих трговинских ланаца нуди опцију куповине одређених артикала и њихову испоруку на кућну адресу, наравно, под условом да је корисник регистрован и да је купио робу у вредности изнад минимално одређене. „Универекспортова” опција „е-лаколије” тако функционише већ неколико година. Тим путем кренули су и ланци техничке опреме, чије продавнице све више служе као изложбени салони, док се највећи број трговинских трансакција одиграва онлајн. Тачније, чак и кад се уђе у радњу, тешко ће се из ње изаћи с производом. У највећем броју случајева продавац ће уз помоћ интернета поручити жељену робу – телевизор, шпорет или фрижидер, рецимо, а служба ће је испоручити за неколико дана, најчешће већ сутрадан. Слично раде и велике продавнице намештаја, којима се такође више исплати да робу држе у складишту на једном месту, а да купци намештај поручују преко интернета. Јер, тако је и јефтиније и боље јер се изложена роба више оштећује.


„еБеба” ради

Од 2016. године заживела је акција „Бебо, добро дошла на свет”, у оквиру које се новопеченим родитељима скраћују муке одласка пред шалтере матичара  Од јануара ове године услуга „еБеба” омогућава упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем, а сада и пријаву за родитељски додатак. Тако се смањује број одлазака пред шалтере и штеди родитељско време за најмање три сата, проценили су у Министарству државне управе и локалне самоуправе, које је и покренуло тај пројекат.


И рачуни се одавно плаћају онлајн. Сада се све више може плаћати директно на сајту јавног предузећа, избегавајући банкарске провизије. Иначе, за онлајн плаћања рачуна неке банке зарачунавају минималну провизију, много мању него што би коштао одлазак пред шалтер и директан сусрет са службеницом.

У дигиталном онлајн свету државна управа и даље највише каска. Иако је опција еУправе заживела пре неколико година, осим поручивања докумената и заказивања термина за подношење одређених папира, готово да нема друге опције. Тако је омогућен увид у катастарски лист, али не и његово поручивање, а камоли плаћање, на пример. Још увек је немогуће онлајн поручити и платити Извод из матичне књиге рођених, Уверење о држављанству и слично, а на израду здравствене картице, поручене интернетом на кућну адресу, многи су чекали месецима. Двосмерне комуникације са шалтерима пошта уопште нема, једина опција која је омогућена је праћење пошиљке, и то под условом да је послата по европским стандардима. Иначе, варијанту у којој обичан поштар шаље поруку мобилним телефоном да ће у одређено време испоручити писмо или пакет – још увек се може само сањати. За пакете, ако нису послати преко неке курирске службе – мора се и даље пред шалтер.

И.Вујанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести