Продаје се део имовине бродоградилишта Сава у Мачви

НОВИ САД: Агенција за лиценцирање стечајних управника објавила је продају стечајног дужника АД Бродоградлиште „Сава” у стечају из Мачванске Митровице путем јавног надметања за 28. март.
brodogradiliste
Фото: Youtube Printscreen

Овога пута, а на основу сагласности Одбора поверилаца, стечајни управник огласио је продају објеката у Мачванској Митровици, 228 акција ЈУБМЕС банке, које се котирају на Берзи, и станова у откупу. Почетна цена на јавном надметању је 32.718.161,25 динара.

Бродоградлиште „Сава” банкротирало је, одлуком Трговинско суда у Сремској Митровици, још 2009. године. Четири године раније, тачније 2005, отишло је у стечај. Од тада је седам пута покушана продаја имовине тог некада чувеног бродоградилишта, које је пре стечаја и банкрота изградило 344 брода који данас плове свим морима света под заставом 14 држава.

Тек, априла 2013. године део имовине тог бродоградилишта добио је новог газду. Нови власник постао је „Писаго инвест” из Холандије, који је бродоградилиште „Сава” купио за 1,8 милион евра, иако је имовина процењена на 383,5 милиона динара. Захваљујући Холанђанима, бродоградилиште „Сава” је поново почело да прави бродове за купце из целог света, а велики део радника, којих је у тренутку банкрота било више од 250, поново је добио посао. Посао су добили и други радници, тако да је холандски инвеститор врло брзо имао 350 запослених и обновио сва постројења која постоје још од 1919. године. На посао су се међу првима вратили бродомонтери и вариоци из Мачве и Срема јер је реч о кадровима који су у Србији дефицитарни.


Бродови се граде

Иначе, холандски инвеститор „Вахали” је убрзо након куповине дела имовине бродоградилишта почео градњу путничких  бродова и крузера. Тако је 2016. године новоизграђени путнички крузер „Томас Харди” продао једној швајцарској компанији за 20 милиона евра.

Суперкрузер је дуг 135 метара, а широк 11,45 и може да прими 172 путника. Већ увелико плови рекама у Европи, а његовом „крштењу” присуствовао је и Александар Вучић, тада премијер Србије. Том приликом је власник бродоградилишта „Вахали” Винсент Бекер истакао да Србија може бити поносна што је њено бродоградлиште најбоље.

Бродови који се граде су српски производ, ваши радници су их дизајнирали и изградили, а наши клијенти су веома задовољни обављеним послом, истакао је Бекер.

Оно што је, додаје, направљено у овом бродоградилишту је квалитетно и испоручено на време.


Тадашње Министарство привреде издало је 15. априла 2013. године саопштење да је имовина стечајног дужника Бродоградилиште „Сава” у стечају из Мачванске Митровице, и то покретна и непокретна на локацији Засавица, продата јавним прикупљањем писмених понуда предузећу „Bissagos invest” из Београда по 192.000.000 динара.

Холанђани, тачније инвеститор „Вахали”, јесу купили већи део имовине тог предузећа за изградњу бродова и пловних објеката, али је остао део из којег треба да се намире повериоци. Одбор поверилаца је још 11. марта 2011. године дао сагласност да стечајни управник прода преостали део Бродоградилишта „Сава” у стечају. На основу те сагласности, сада је оглашена продаја преостале имовине бродоградилишта.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести