Ради 1,2 милиона људи, а не ствара додату вредност

НОВИ САД: Оснивач Центра за напредне економске студије Кори Удовички оценила је да је Србија данас фокусирана на довођење страних инвеститора, али да њихово привлачење више није по сваку цену, као што је то било раније.
fabrika
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Удовички је на 19. Економском самиту Србије, говорећи о диверсификацији пословања и људским ресурсима важним за развој економије, истакла да је стопа незапослености у Србији све мања, те да она не одскаче превише од европског просека и да се управо због тога води рачуна ко ће инвестирати у Србији.

Упоређујући Србију с другим источно-европским земаљама, она је рекла да су те земље у великој мери раније завршиле транзицију и да су на основу тога успеле да задрже већи део људских капацитета да не одлазе из својих земаља.

Каже да је систем некада био урушен и да је сачуван мали број стручних људи који су у свакој држави капацитет за развој.

Данас имамо модеран, ефикасан део привреде који одговара развијеној земљи, истиче Удовички, али указује да је тај део привреде и даље веома мали.

Додаје да је реч о сектору који је углавном географски концентрисан у Београду и Новом Саду, те да је реч о сектору који запошљава само 300.000 до 400 000 људи.

Затим, каже ту је и 600.000 грађана које је тешко укључити у савремене токове креативне индустрије.


Кнап: Наставити европске интеграције

Влада Србије треба да настави са унапређењем пословног амбијента што је веома важно за европске интеграције, које немају алтернативу, каже Мартин Кнап, председник Немачко-српске привредне коморе.

Ако влада буде ишла овим путем, све ће бити добро, сматра Кнап.

Указује да бирократија мора да се смањи у нашој земљи и то би требало да буде један од главних циљева државе.


Збирно, око 1,2 милиона људи раде у индустрији и на позицијама које не стварају додату вредност, објашњава Кори Удовички.

Оцењује да је Србији потребно још технолошки усмерених предужећа, те да, како сматра, за сада нема јасног друштвеног плана како унапредити укупну продуктивност запослених у Србији.

У том смислу је навела податак да око 150.000 грађана који раде у јавним предузећима раде на пословима који нису продуктивни.

Каже и да би требало одговорити на питање шта је потребно да Србија има 75 одсто запослених и да њен БДП расте пет одсто на годишњем нивоу.

Имамо проблем и с дисперзијом привреде где су Београд и Нови Сад потпуно одвојена прича, додаје Удовички и каже да српско друштво мора да размишља како даље да развија домаћу привреду.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести