Расту цене нафте јер глобална енергетска криза узима маха

ЛОНДОН: Нафта се трговала данас по цени вишој за 4,0 постио у односу на прошлу седмицу, због појачане тражње за "црним златом" услед глобалне енергетске кризе која је цене гаса винула у небеса и подстакла Кину да тражи повећање производње угља.
naftna platforma Foto:Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Цена фјучерса сирове нафте Брент порасла је за 58 центи или 0,7 посто, на 82,53 долара по барелу на трговању око поднева по средњоевропском врмену док је америчка WTI нафте ојачала за 0,60 долара или 0,8 процената, на 78,90 долара, извештава Ројтерс.

Раније ове недеље, WTI нафта је достигла највиши ниво у последњих скоро седам година од 79,78 долара, док је Брент забележио трогодишњи максимум од 83,47 долара.

Поскупљење нафте је подстакао скок цена гаса у Европи, који је охрабрио поновни прелазак на нафту за производњу електричне енергије, као и одлука Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника предвођених Русијом да се држе плана о повећању испорука за само 400.000 барела дневно (бпд) у новембру.

Референтне цене европског гаса у холандском TTF чворишту су се данас кретале на нивоу који је еквивалентан износу од око 200 долара за барел нафте, према Ројтерсовој рочуници изведеној на основу података Еикона.

"Убрзање преласка са гаса на нафту могло би да подигне тражњу за сировом нафтом на северној хемисфери ради производње електичне енергије ове зиме", наводи аналитичар за робна тржишта банкарске групе АНЗ. Ова банка је повећала прогнозу потражње за сировом нафтом у четвртом кварталу за 450.000 барела дневно.

Америчко министарство енергетике је саопштило да је "ставила све алате на сто" за решавање заоштрених услова снабдевања енергијом, који би могли да укључе стављање на тржиште нафте из државних резерви.

До кризе на тржишту енергије дошло је због више фактора, међу којима је и раст потражње за горивом услед обнављања економске активност након ублажавања корона мера ограничења у многим регионима, при чему притисак на цене врши и страх да би хладна зима могла да смањи понуду гаса на трзишту.

Кина је данас затражила од рудара у суседној Монголији да повећају производњу угља како би ублажила проблеме с несташицом струје у земљи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести