Снажна подршка Израела развоју српских стартап идеја

БЕОГРАД: Израел ће снажно наставити да подржава стартап (start-up) иницијативе у Србији кроз развој савремених технолошких процеса у области пољопривреде, културе, науке и образовања, изјавила је данас Танјугу амбасадорка Израела Алона Фишер-Кам.
Izrael startap
Фото: Tanjug

На скупу одржаном у згради Скупштине Београда на тему "Паметни градови: Брендирање и развој локалне туристичке понуде", у организацији амбасаде Израела у Србији и НАЛЕД-а, представљена су искуства израелских експерата у области ИТ технологије, а која се могу применити у ражличитим привредним и културним секторима у Србији. 

"Ове године славимо 25 година дипломатских односа Србије и Израела и важно нам је да продубимо нашу сарадњу, не само на нивоу влада две државе, већ и на нивоу цивилног друштва. Трудићемо се да проширимо наша искуства из концепта Tel Aviv Startup City и Tel Aviv Nonstop City, не само на Београд, већ и на друге градове широм Србије", рекла је Фишер-Кам.

Према њеним речима, један од циљева скупа је да се размотре могућности и размене искуства из "ноу хау" области и ИТ технологије у којој је Израел водећа земља света.

"Желимо да видимо шта можемо да научимо од Србије и шта Србија може да научи од нас. Радићемо на пољима науке, образовања и културе како би се ове области кроз савремене технолошке процесе унапредиле. Једна од тема је и питање брендирања градова јер је ово важно из више аспеката, из угла запошљавања, туризма, као и са позиције инвестиција", истакла је амбасадорка и додала да је Израел пионир у области развоја концепта паметних градова.

Она истиче да је амбасада посебно задовољна због повећаног броја израелских туриста у Београду те да Израел, како је рекла, снажно подржава стартап иницијативе у Србији.

"Посебно смо задовољни повећањем броја туриста у Србији. Радићемо и даље на унапређивању наших активности из области културе широм Србије, као и на хуманитарним акцијама које се тичу особа које имају посебне потребе", објаснила је она и најавила посету српске делегације Тел Авиву у наредном периоду.

У НАЛЕД-у објашњавају да раде на више пројеката са Израелом већ дуже времена, а први пројекат је био обука наших запослених из државне управе и локалне самоуправе у овој земљи.

"Овај панел данас је везан за паметне градове, а израелске колеге ће нам показати њихова искуства у формирању оваквих градова јер су они пионири у тој области у свету", нагласио је члан УО НАЛЕД-а Војислав Генић.

Један од најпознатијих проналазака данашњице је размена СМС порука путем мобилних телефона, који је управо настао у Израелу, речено је на скупу. 

Град Београд жели да преузме знање израелских стручњака из ИТ сектора како би сложена знања инкорпорирали у престоници, пре свега у сектор пољопривреде, казао је члан градског већа, Драгомир Петронијевић.

"Један од примера како се искуства из високотехнолошких заједница примењују и код нас је примена технологија у регулисању саобраћаја путем ''паметних семафора''. Заинтересовани смо и за савремена знања из области пољопривреде. Израелци су пољопривреду, поготово у ободима градова, подигли на висок ниво, а управо је то и наша амбиција", казао је Петронијевић.

Елитну Израелски јединицу 8200 многи сматрају расадником успешних израелских предузетника, речено је на скупу. 

Вештине добијене из ове јединице, њеним члановима помажу да оснују велике компаније за обраду података, сајбер безбедност или ИТ компаније, а неке од компанија, попут Chack Pointa и Мирабилиса, данас су "тешке" десетине милијарди долара. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести