Србија и Дуинг бизнис листа: Прикључци за струју искључили бољи пласман

Грађевинске дозволе и ефикаснија процедура оснивања фирми поново су помогли Србији да напредује на Дуинг бизнис листи и оствари најбољи пласман у 12 година колико је уврштена у рангирање Светске банке о лакоћи пословања - 43. место међу 190 земаља.
struja.jpg
Фото: Dnevnik.rs

У категорији издавања дозвола Србија је ушла у Топ 10 земаља света скоком са 36. позиције, захваљујући додатном скраћењу процедуре, уз готово двоструко смањење трошкова.

Време потребно за оснивање фирме у нашој земљи сада је 5,5 дана уместо седам, уз три пута мањи трошак што нас је у категорији покретања бизниса погурало са 47. на 32. место.

Од 2014. године, када је Влада Србије почела системски да се бави унапређењем пословне климе и креирањем услова за нове инвестиције, константно напредујемо на Дуинг бизнис листи и показујемо колико озбиљно и посвећено радимо на стварању услова за креирање нових инвестиција које су основни покретач економије. Сада када се налазимо при врху листе у једном броју категорија, даље напредовање је својеврстан изазов јер што смо боље рангирани, то је напредовање теже. Због тога одмах настављамо са реформама, како бисмо побољшали позиције и у другим категоријама, изјавила је председница Владе Ана Брнабић.


Заштита малих акционара

Премијерка Ана Брнабић  је најавила унапређење прописа који ће донети брже добијање прикључка за струју, реформу катастра и заштиту мањинских акционара, усвајање измена Закона о стечају који је у скупштинској процедури, као и развој е-управе.

Подаци говоре да је кључ унапређења пословног окружења е-управа, чиме постижемо већу транспарентност и ефикасност, закључила је Брнабић.


Значај е-управе најбоље видимо на примеру грађевинских дозвола где смо за три године прескочили чак 176 земаља и са 186. стигли на 10. место што је невероватан успех. С правом очекујемо да ћемо се и у категорији покретања бизниса фирми наћи у 10 најбољих земаља света увођењем оснивања фирме електронским путем и да ћемо бити нови хит у категорији уписа имовине када буде омогућено да преко е-шалтера за само три дана једним одласком код нотара региструјемо имовину, на чему радимо с Министарством грађевинарства, изјавио је члан УО НАЛЕД-а Владимир Новаковић.

Према његовим речима, на основу анализе НАЛЕД-а активно се ради на коначној елиминацији печата из више од 70 прописа, а успех очекујемо и у категорији плаћања пореза с обзиром на то да с Министарством финансија сарађујемо на увођењу електронске пријаве пореза на имовину и пренос апсолутних права за правна лица.

С применом е-фактура и унапређењем система повраћаја ПДВ-а, на чему инсистира НАЛЕД, и у овој области можемо до самог врха Дуинг  бизнис листе.

Заменик директора УСАИД Пројекта за боље услове пословања Душан Васиљевић напоменуо је да је остало само шест месеци да докажемо да су нове реформе спроведене и да се примењују како бисмо напредовали на ДБ 2019 листи, „важном производу који покреће реформе широм света“.

Тим УСАИД БЕП пројекта је поносан на допринос унапређењу услова за пословање у Србији кроз учешће у реформама издавања грађевинских дозвола и инспекцијског надзора, укидање 138 парафискална намета, измене Закона о раду, увођење програмског буџета и креирање професије проценитеља вредности непокретности. Драго ми је да могу да најавим да ће УСАИД наставити и у наредном периоду да подржава реформске процесе, рекао је Васиљевић.

На скупу је истакнуто и да у неколико области ресорне институције нису учиниле довољно.

Најлошији пласман остварен је у категорији добијања прикључка за струју, где је Србија пала на 96. место.

Србија је једна од најбоље пласираних земаља на Дуинг бизнис листи у југоисточној Европи.

Испред нас су Македонија (11), Словенија (37), Косово* (40) и Црна Гора (42) док смо бољи учинак имали од Румуније (45), Мађарске (48), Бугарске (50), Хрватске (51), Албаније (65), Грчке (67) и БиХ (86). 

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести