Србија и Мађарска потписале споразум о градњи гасовода

БУДИМПЕШТА: Министар енергетике Александар Антић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијатро потписали су у Будимпешти споразум о сарадњи две земље на изградњи гасовода који прелази преко државне границе.
gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Ми смо данас потписали споразум који ће омогућити да се два гасовода (наставак Турског тока) дотакну. Ми смо је дефинисали, као и читав сет активности који ће омогућити да се та интерконекција изгради и стави у функцију, рекао је Антић после потписивања споразума.

Казао је да се у Србији радови одвијају интензивно на три деонице и да ће линијски гасовод од границе с Бугарском до границе с Мађарском бити завршен до половине децембра ове године.

Већ су значајне количине цеви стигле у Србију и изнете на трасу, а више десетина километара цеви је већ положено и заварено, рекао је министар.

Министри су се сагласили да две земље имају чврсту сарадњу која је од стратешког значаја за развој заједницког гасног интерконектора.

Истакли су да је сарадња важна за наставак пројекта Турски ток, којим ће се обезбедити снабдевање гасом и Србије и Мађарске.

За нас је кључна, за енергетску безбедност нашег региона и наших држава, сигурност снабндевања гасом као значајног енергента. Имамо сигурност да правац снабдевања гасом из Турске односно наставак Турског тока иде кроз Бугарску, Србију и Мађарску. То је пројекат који нама отвара све перспективе сигурног снабдевања гасом и зато смо пуно енергије уложили да би тај пројекат наставио да се развија, рекао је министар.

Антић истиче да Србија као паратнер реализује тај пројекат у складу с динамиком, то јест Мапом пута који је потписала још 2017. године.

”То отвара и Мађарској могућност доношења својих одлука, инвестиционих и о закупу капацитета”.

Антић каже да владе две земље обезбеђују сигурно снабдевање гасом грађанима и индустрији.

Како је рекао, тај гасовод ће омогућити Србији и Мађарској да се сви који желе укључе комерцијално и по тржишним условима, као и кроз закупе капацитета.

Министар истиче да је реч о потпуно комерцијалном пројекту који се развија у складу са свим енергетским директивама укључујући и Трећи енергетски пакет ЕУ.

Антић је казао да је са Сијартом разговарао и о гасно складишним капацитетима две земље.

„Наши односи су заиста добри и партнерски и треба да тражимо могућност за сарадњу. Надамо се да ће се наше две берзе електричне енергије, српске и мађарске, до краја године ујединити и створити снажну берзу у интересу читавог региона”.

Како је рекао, такође, да су односи две земље на највишем политичком нивоу - пријатељски, партнерски и базирани на међусобном уважавању.

Односи две државе које се апсолутно боре и које су спремне да се боре и воде суверене политике у интересу својих народа. Јачамо политичке и економске односе и сарадњу у енергетској сфери, нагласио је Антић.

Фото: Танјуг/видео

Министар Сијарто је рекао да ће та земља свој пројекат завршити до краја 2021. године.

Када је реч о питању руско украјинског транзита гаса, пошто је уговор о томе истекао нико није сигуран да ли ће уопште бити транзита гаса кроз Украјину. Можда ће бити, али ми не можемо да базирамо снабдевање гаса на томе, него морамо да размишљамо на који начин можемо дугорочно да обезбедимо снабедевање гасом за нашу земљу, казао је он.

Дугорочно гледано Мађарска мора да нађе сигурно решење снабдевања гасом и зато је важна јужна гасна рута, нагласио је Сијарто.

Ми свакако треба да имамо два пункта где можемо да обезбедимо снабдевање гасом, односно доток великих количина гаса. Тренутно имамо из праваца Аустрије и Украјине и сада би ту могућност желели да обезбедимо из правца југа односно из Србије, казао је мађарски министар.

Како додаје, то је важно за диверзификацију снабдевања гасом, али савезници Мађарске никако да донесу одлуку о томе.

И ми смо приморани да нађемо решење и у знаку тога смо постигли споразум са Србијом и имаћемо могућност снабедавања, навео је Сијарто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести