Србија по инвестицијама шије целу бившу СФРЈ

НОВИ САД: Србија је лидер по висини страних директних инвестиција (СДИ) међу земљама на Западном Балкану, с износом од 4,1 милијарде долара у 2018. години, потврђује Извештај Конференције УН за трговину и развој (УНКТАД).
auto industrija, epa
Фото: EPA (FOCKE STRANGMANN), ilustracija

Стране директне инвестиције у Србију порасле су прошле године 44 одсто у односу на 2017, констатује УНКТАД у Извештају о инвестицијама у свету 2019.

По приливу СДИ, Србија заузима високо друго место међу земљама у транзицији, које обухватају и државе бившег ШСР-а, одмах иза Руске Федерације, у коју су страни инвеститори уложили 13,3 милијарди долара у 2018. години.

У документу се наводи да је српска привреда највећа на Западном Балкану и релативно диверсификована, са стратешким положајем, који олакшава логистичку инфраструктуру, док рудна богатства, посебно бакар, привлаче компаније које истражују ресурсе.

1.300 милијарди долара светске инвестиције

У том контексту се као значајне стране директне инвестиције помиње концесија француског „Ванси ерпортса” (Ванци Аирпортс) за аеродром „Никола Тесла”, као и улагање кинеског „Зиђина” у руднику Бор.

Извештај тела УН за трговину и развој указује и на инвестиције у српски аутомобилски кластер с пројектима британске компаније „Есекс Јуроп” и јапанског „Јазакија”, као и истраживачки центар немачког произвођача гума „Континентал” у Новом Саду.


Словенија, Хрватска, Бугарска

Од земаља чланица Европске уније у региону, највећи раст бележи Словенија – 81 одсто, на 1,4 милијарду долара.

С друге стране, у Хрватској је забележен пад од 43 одсто, на 1,2 милијарду долара, док је у Бугарској забележен пад на две милијарде долара, односно 21 одсто.


Истиче се такође да је регион Западног Балкана у целини, упркос негативном тренду у целом свету, забележио прошле године повећање страних улагања, при чему су све државе у региону регистровале раст, изузев Црне Горе и Хрватске.

Како се прецизира, стране директне инвестиције у целом свету пале су 13 одсто, на 1.300 милијарди долара, док су на Западном Балкану порасле 33 одсто, на 7,4 милијарди долара.

4,1 милијарде долара лане уложено у Србију

Када је реч о процентуалном повећању СДИ међу земљама региона, највећи раст је забележила Северна Македонија, у којој је прилив страних инвестиција скочио 260 одсто, с 205 милиона долара 2017. године на 737 милиона долара лане.

Црна Гора бележи пад од 12 одсто. на 490 милиона долара, док је у Босни и Херцеговини регистрован раст од четири одсто, на 468 милиона долара, а у Албанији раст од 13 одсто, на 1,3 милијарду долара.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести