Ступила на снагу Уредба о управљању капиталним пројектима: Трошење државних пара под контролом

Јуче је ступила на снагу Владина Уредба о управљању капиталним пројектима, али ће њена примена почети у јануару наредне године.
evri novac
Фото: pixabay.com

Тим актом ће сви капитални пројекти који се спроводе у Србији бити под контролом државе од почетка до краја спровођења.

Сви којима буду одобрени капитални пројекти у складу с приоритетима које је држава утврдила биће повезани преко јединственог информационог центра, а они који троше државни новац за велике инвестиције као што су изградња школа, путева, пруга, болница, базена... мораће да рачун полажу Министарству финансија. На тај начин ће Србија уједно имати и преглед како се троши буџетски новац.

Владиним актом системски се уређују садржина капиталних инвестиција, начин, припрема, оцена, одабир као и праћење спровођења. То омогућава да се свака фаза улагања контролише, али и да се поштују постављени рокови за капиталне пројекте. Уредбом се на системски начин дефинише цео пројектни циклус, од избора пројекта до реализације, без обзира на извор финансирања.


Решење за вишегодишње недостатке

Фискални савет Србије и Државна ревизорска институција већ дуже указују на мањкавости у трошењу буџетског новца, поготово када је реч о изградњи локалних и државних путева, базена, школа... Конкретно, замерају што нико не контролише реализацију капиталних инвестиција, због чега оне често трају више година. Управо Уредба о управљању капиталним пројектима решава недостатке који су уочени у претходним годинама.


Министарство за финансије, по Уредби, добија обавезу да води интегрисану базу капиталних пројеката, која ће омогућити регистрацију, кандидовање и оцену пројекта, као и његово праћење. Предлагачи капиталних пројеката биће општине, покрајина или министарства, уз обавезу да из реда запослених именују координатора овлашћеног за унос података о капиталним пројектима и да те податке квартало ажурира.

Општине и покрајине, такође, имају обавезу да успоставе базу капиталних пројеката која се мора слагати с подацима унетим у интегрисану базу коју води Министарство финансија.

Предлагач пројекта има обавезу да формира јединицу за управљање капиталним пројектима. Она је задужена за планирање, организовање, контролу и руковођење капиталним пројектом током пројектног циклуса до завршетка инвестиционе фазе. Она ће моћи бити трајног или привременог карактера.

Влада Србије има обавезу да формира комисију за капиталне инвестиције, на чијем челу ће бити председник Владе, а чланови министри финансија, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, европских интеграција.

Треба подсетити и на то да усвајањем Уредбе о капиталним пројектима Србија испуњава један од циљева на који се обавезала пред ММФ-ом, као и да она омогућава струтктурну реформу из Програма економскх реформи, која је један од најважнијих стратешких докумената у економском дијалогу наше државе с Европском унијом.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести