Све већа потражња за трском

Трска, као обновљиви природни ресурс поново добија на популарности у изради различитих материјала и производа, а на самом терену, у подножју заштићеног природног добра “Ковиљско – Петроварадинског рита” екипа “Дневника” затекла је раднике који се баве њеном прерадом.
с
Фото: С. Шушњевић/Милош Малешевић

- Трска која се лагерује на терену се нешто мало досуши и креће се у производњу декоративних плетива, термоизолационих плоча, сунцобрана и сличних производа – објаснио је Милош Малешевић, власник предузећа за израду изолације од трске и тршчаних производа “Милекс” из Петроварадина. - Највећа предност тршчаних плоча у односу на друге изолационе материјале је та што су оне потпуно природне, а њиховом уградњом се избегавају нежљени ефекти по здравље човека и животиња. Трска се налази у природи, нема хемије и 100 посто је еколошка сировина.

Како каже, сеча трске почиње у децембру, некад и другом половином новембра а траје до краја фебруара, па и почетком марта. Везана је за зрелост саме биљке, што значи да трска мора бити сува, зрела и без лишћа, како би могла да се коси. Лети је стабљика у јеку вегетације, те није прикладно сећи је у том периоду и нарушавати природну равнотежу. 

Фото: С. Шушњевић

- Нама највише одговара суво и хладно време, а сад је проблем што су последње зиме јако благе и све нам је теже – казао је наш саговорник. - Рад на терену се одвија уз помоћ екипа и адаптираног возила за рад по оваквим условима, односно косачице. Некада је на терен излазило тридесетак људи и све се радило ручно, чак и кошење, а данас је један од проблема и наћи радну снагу. Зато је ту косачица, а онај ко управља њоме мора добро знати да управља, затим други утоварају, а неки носе готове снопове. Сировина се лагерује и преко године се прерађује. То је нека врста пољопривреде, с обзиром на то да смо везани за време и услове, пратимо прогнозу и морамо се уклапати.


Брикети нови могући производ

Предузетник Милош каже да ће вероватно кренути и у производњу брикета од остатака од трске. С обзиром на то да се цела сировина лагерује и складишти, затим максимално искористи, део који се одсеца и третира као крајњи отпад погодује као одлична алтернатива за угаљ и дрва.

- Надам се да ћемо успешно брикетирати трску ове године, јер има одличан потенцијал, добру калоријску моћ, само треба специфична машина за тај процес, која је мало скупља – каже наш саговорник, додавши да су раније имали неке договоре који се ипак нису остварили. Сада, обзиром да је трска све траженија и да је и цена брикета отишла горе, вероватно ће и набавка скупе машине за брикете имати повољнију економску рачуницу.


Последњих сезона трска је све траженија на тржишту па се често дешава да је потражња већа од понуде, али то још увек није много утицало на њену цену која се није много променила у последњих пар година.

Производња и прерада трске је у потпуности еколошка, будући да се троши мало енергије, а један од бенефита грађевинских тршчаних плоча је да су одлични изолатори и гарантују заштиту од врућих лета, па и хладних зима. Уградња тршчаних плоча даје велику уштеду у енергији, кроз смањење губитака. Одличан су и звучни изолатор. Трска такође штити и од глодара и инсеката. Захваљујући стабљикама које су оштре и густо збијене, онемогућено је насељавање штеточина у подовима и зидовима у које се уграђује. Такође, поседује радиолошке и електромагнетне особине, а одлично се показала и у спречавању стварања влаге и буђи услед упаравања.

Ивана Бакмаз

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести