Све више заинтересованих за зелену енергију ЕПС-а  

Коришћење зелене енергије све више је у фокусу пословања привреде и „Електропривреда Србије“ више од две године са ЗелЕПС пакетом доприноси подизању свести о значају обновљивих извора енергије. ЗелЕПС пакет подразумева снабдевање енергијом из обновљивих извора која има гаранцију порекла.
e
Фото: Приватна архива

Купцима на слободном тржишту са подручја Војводине концепт ЗелЕПС пакета представио је Братислав Џомбић, директор Сектора за развој слободног тржишта у „ЕПС Снабдевању“. Више од 50 еминентних комерцијалних купаца сазнало је да се пакетом ЗелЕПС-а купцима гарантује еколошко порекло електричне енергије, а купци добијају електронски документ који доказује да је произведена само употребом обновлјивих извора енергије.

Бојана Пађен, помоћник начелника Градске управе за заштиту животне средине Новог Сада, у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, учесницима трибине о ЗелЕПС пакету, представила је најзначајније пројекте Новог Сада који се тичу енергетске ефикасности и зелене енергије.

- Важно је да друштвено одговорни купци који се одлуче за куповину зелене енергије коју нуди „Електропривреда Србије“ буду свесни да еколошким пословањем учествују у изградњи здравије животне средине и тиме поштују принципе одрживог развоја – рекла је Пађен.

Она је најавила израду плана енергетске ефикасности за 2022. годину и програм енергетске ефикасности који ће дефинисати цилјеве, смернице, активности које ће сагледати тренутно стање енергетске ефикасности на територији Новог Сада и донети неке нове мере и одлуке које ће помоћи да та област напредује у наредном периоду.

- Гаранцију порекла могу добити само произвођачи попут „Електропривреде Србије“, чији су производни капацитети регистровани у Регистру произвођача из обновљивих извора, код Министарства рударства и енергетике Републике Србије. На захтев произвођача, гаранцију порекла издаје оператор преносног система „Електромрежа Србије“, а ЕМС је постао пуноправан члан АИБ (Европске асоцијације тела за издавање) 2019. године и тржиште Србије интегрисано је у тржиште ЕУ – објаснио је Џомбић.

ЕПС је, пионирски, пре две године почео продају зелене енергије, а први купац пакета ЗелЕПС била је Прокредит банка. Поред банака, зелену енергију ЕПС-а до сада су куповале углавном компаније које се баве индустријском производњом. Велике компаније као што су Лидл, „Тигар“, „British American Tobacco, „Здравље“ из Лесковца, „Strauss Adriatic“, „Froneri Adriatic“, као и многи други, препознали су значај зелене енергије.

- Уговори се закључују као и конвенционални. Никаква додатна папирологија није потребна, а постојећи уговор се не раскида, већ се анексира с истом ценом енергије уз додатак од 0,2 евра по мегават-сату – рекао је Џомбић.

Број заинтересованих купаца за ЗелЕПС стално расте. Продата зелена енергија са гаранцијом порекла у 2020. години је била десет пута већа него у 2019. Количина уговорена за ову годину је у овом тренутку 50 одсто већа него 2020. године. Са овом „зеленом“ понудом купци остају верни највећој енергетској компанији у Србији, а један број њих препознаје настојање ЕПС-а да држи корак са Европском унијом и светом.

Зелена енергија ЕПС-а производи се у 15 хидроелектрана снаге 3.015 мегавата, што је 38 одсто ЕПС-овог енергетског потенцијала, а трећина укупне производње реализује се у хидроелектранама. У плану је и коришћење других извора зелене енергије, као што су ветар и сунчева светлост.  

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести