Све више запослених на повременим и привременим пословима

Већина од 115 брзорастућих предузетника, који су учестовали у четвртом „Предузетничком барометру”м који спроводи ревизорско-консултантска компанија „Ернест и Јанг” , истакла је да је највећи изазов за даљи раст њихових компанија проналазак квалификоване радне снаге.
sezonski radnici sezonci
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

То истраживање, као и претходна три, имало је за циљ да истражи и на директан начин артикулише питања, очекивања и потребе домаћих предузетника. Њих чак 77 одсто финансира своје пословање из сопствених извора, а 99 одсто спроводило је иновативне активности у оквиру пословања компаније. Чинили би то и више, али као основни проблем наводе проналазак квалификоване радне снаге, као и тешкоће да постојеће запослене задрже. Привлачење и задржавање кадрова може постати изазов, али и лимитирајући фактор, наводи се у закључку истраживања.

Истраживање је показало и да се у Србији све више радника ангажује на повременим и привременим пословима јер је послодавцима то много јефтиније него да их примају у радни однос. При таквом ангажовању, оценили су предузетници, они плаћају агенцију и не морају да размишљају о томе да ли је неки радник на боловању, да ли ће отићи на годишњи одмор, али су и те како свесни тога да управо тако запослени осећају несигурност и незаштићеност, као и да им не може пријати чињеница да ће цео радни век бити запослени на одређено време.

Сваки послодавац који озбиљно планира свој бизнис у будућности, сложили су се учесници у истраживању, мора да мисли на своје запослене и покуша да их на све могуће начине задржи, али при тома мора да води рачуна о свом пословању. Да би задржао постојећи кадар и нашао нови, предузетник мора да се одрекне дела добити да би добрим радницима исплаћивао веће плате јер је то једини начин да их сачува.


Конкретно образовање и убрзо радно место

По оцени председника Уније послодаваца Србије Марка Ненезића, изражен недостатак професионалних и стручних кадрова, и то у готово свим привредним секторима, и економска миграција младих стручњака морају бити на листи приоритета свих актуелних политика, почев од економских преко политике образовања и запошљавања.

– Изградити стабилан и снажан институционални оквир који ће поставити свеобухватни контекст и услове у којима ће младима бити омогућено квалитетно образовање и могућност да се по завршетку формалног образовања у кратком року запошљавају на одговарајућим радним местима је оно на чему ће УПС у наредном периоду инсистирати – рекао је Ненезић.


У студији се истиче и да одржавање културе предузећа током брзог раста захтева пажљиву припрему и велику посвећеност да би новозапослени што лакше усвојили правила и прилагодили се тимској динамици. Уколико компанија није у стању да одржи свој раст кроз паметно и пажљиво запошљавање, онда напретка нема. При том, предузетници се не могу превише ослонити ни на високу технологију јер једноставно у неким делатностима роботи не могу заменити живи рад.

Иначе, сами предузетници сматрају да постоји велики потенцијал у области високих технологија, нарочито када је реч о извозу, па и запошљавању. Као узор имају Ирску, која је на том плану за само једну деценију постала светски лидер.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести