Табаковић: У трезорима Србије 20,8 тона злата

БЕОГРАД: Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је у трезорима у Србији више од 20,8 тона и да ће НБС у сарадњи са Владом настојати да финансијску стабилност и стабилност државе увећава тако што ће мењати структуру девизних резерви.
Tabakovic Jorgovanka/Tanjug/D. Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл/Табаковић Јоргованка

Према њеним речима, девизне резерве у Србији су на историјском нивоу и износе 11,5 милијарди евра.
“С обизорм да је НБС фискални агент државе, потпуно је легитимно да у оваквим кризним временима појача активност куповине злата, рекла је Табаковић, одговарајући на питања новинара на заједничкој конфренцији са представницима ММФ-а.
Гувернерка је рекла да је добродошао савет о куповини злата, који је председник Србије Александар Вучић изнео у једној телевизијској емисији, и додала да НБС од 2012. води најодговорнију политику у сарадњи са Владом Србије и председником државе.

“Од 2012. закључно са данашњим даном НБС је купила близу седам тона злата, док је у периоду до 2005. продала више од 10 тона злата. Од тог злата наслеђеног из претходних времена постоји само једна тона која се чува у Базелу. Све што је НБС купила у међувремену чува се у трезорима НБС”, подвукла је Табаковић.

Поводом посете Мисије ММФ-а, она је навела да су се са том мисијом сагласили да НБС треба да настави да ради како је радила и до сада, обезбеђујући ниску и стабилну инлафацију, предвидивост свим тржишним учесницима у смислу њиховог улагања, предвиди амбијент за инвестирање како за домаће тако и за стране улагаче.
“Доказ да све оно што радимо како на пољу фискалне политике тако и монетарне политике, јесте бројка од 230.000 људи више запослених у приватном сектору у односу на период од претходних пет година”, рекла је гувернерка.

Као још једну илустрацију онога што ради НБС, навела је да је 2018. привреда у Србији завршила са 500 милијарди динара добити, док се пре пет година финансијски резултат српске привреде мерио са 130 милијарди губитка.
“Премија ризика Србије смањена је за 200 базних поена и налази се на нивоу од око 100 базних поена, док је глобална премија ризика пала за свега 40 базних поена”, каже Табаковић.

Објаснила је да та премија ризика значи повећано поверење у Србију, повећано поверење инвеститора који на најбољи начин доказују да у Србију верују тиме што улажу у отварање нових радних места.
То јесте, додаје, основни циљ не само данас него и за будућност.

“На томе ћемо наставити да радимо као и до сада добром сарадњом И координисаном фискалном и монетарном политиком”, закључила је Табаковић.
На питање зашто НБС не послуша савет ММФ-а и дозволи већу флексибилност динара, Табаковић каже да је у периоду јануар-април ове године ниво страних директних инвестиција 1,2 милијарди евра и да то јесте потврда исправности става НБС да истрајава на релативној стабилности курса где не циља ниједну вредност, али не дозвољава оште осцилације зато што је то интерес одрживог и стабилног развоја Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести