Тек сваки трећи радник наплати повреде на раду

По подацима синдиката, радници који су претрпели штету или повреду на радном месту тешко долазе до осигурања, односно до наплате штете коју су претрпели.
radnici, Dnevnik/Branislav Lučić
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

У последњих 15 година свега 30 одсто радника је успело да наплати штету која им је причињена на раду.

Када буде усвојен закон о осигурању радника у случају повреде на

раду, чији је нацрт израдило Министарство за рад, запошљавање, борчка и социјална питања, радници који доживе повреду на раду више се неће повлачити по судовима да би наплатили штету, већ ће новац добијати одмах.

Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката Србије оценио је да ситуација у којој ће послодавци морати да осигурају све раднике код осигуравајућих кућа које би им одмах исплатиле накнаду представља помак и нешто што би могло смањити лошу статистику из протеклих 15 година. По његовом мишљењу, управо део с осигуравајућим кућама је споран.

Динар уложен у превенцију враћа 16 пута више

– Ми смо више за то да се формира један посебан фонд у који би послодавци уплаћивали новац за сврху осигурања од последица несрећних случајева – навео је Михајловић. – То би било много боље контролисана средства, ту радници, или њихове породице, не би имали проблем да наплате штету.

Унија послодаваца Србије је члан Радне групе за израду нацрта тог закона, који би требало да буде усвојен током јесени. УПС прихвата обавезно осигурање од повреда на раду ради накнаде штете, али сматра да тим законским актом треба предвидити и уредити све случајеве који се могу јавити у пракси, да се јасно утврде обим осигурања, висина стопе, трошкови, као и да привредници добију јасну слику о финансијским обавезама и ефектима тог закона.


Боље за све

И синдикати и послодавци и законодавци слажу се у једном: да ће успостављање ефикасног система осигурања од повреда на раду и професионалних болести ради накнаде штете и ослобађање привреде од дугих судских поступака , сигурно допринети бољем функционисању тржишта рада и побољшању квалитета људског капитала.


Привреди, већ оптерећеној бројним давањима, сигурно није потребно ново фискално оптерећење. Због тога ће од велике важности бити начин на који ће се осигурање реализовати – да ли ће послодавци осигуравати своје раднике код осигуравајућих кућа или ће се формирати посебан фонд у који би послодавци уплаћивали новац у сврху осигурања од последица несрећних случајева, оценила је Унија послодаваца Србије.

Послодавци указују и на то да велику пажњу треба посветити превенцији јер је познато да се један динар уложен у превенцију враћа 16 пута више. Послодавци, оцењују у УПС-у, који велику пажњу посвећују превенцији и спровођењу мера за безбедан и здрав рад, треба да буду истакнути и стимулисани да би њихов начин пословања био пример осталима. Иначе, по подацима Упаве Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за безбедност и здравље на раду, само током прошле године забележено је 779 тешких повреда на раду и 53 смртне повреде. Годишње се у просеку догоди око 800 тешких повреда.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести