Тржиште рада: Незапосленост и миграције највећи проблем

НОВИ САД: Велики проблем на тржишту рада у Србији, али и свим земљама Југоисточне Европе, представља висока стопа незапослености и миграције радне снаге, речено је на отварању Директорске и експертске конференције Центра јавних служби за запошљавање земаља Југоисточне Европе у Београду.
kompjuteri programiranje
Фото: pixabay.com

Министар рада Зоран Ђорђевић рекао је да је циљ да се незапосленост у Србији у наредном периоду сведе на једноцифрен број.

Указао је и на то да је важно да се да могућност свакоме ко нема посао да дође до запослења, и најавио да ће се наставити обучавање незапослених особа, али и запослених.

Истакао је да има доста грађана који имају само основни ниво образовања и да би активним мерама политике требало допринети да се ситуација на тржишту рада поправи.

Предстоји посао и на преквалификацијама и доквалификацијама, као и промене многих закона, рекао је министар.

Како је додао, циљ је да се задрже људе и смање миграције радне снаге.

Ђорђевић је казао и да ресорно министарство жели да помогне особама с инвалидитетом, рањивим групама, жртвама насиља...

Додао је да постоји проблем са старим занатима и да је с министром финансија причао о томе како да се неким следећим изменама и допунама пореских закона олакша људима који се тиме баве. Ђорђевић је рекао и да би та стари занати и занимања требало да имају посебне олакшице.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је проблем на тржишту рада неусклађеност понуде и тражње, као и одговарајуће компентенције и вештине. Како је истакао, кретања на тржишту рада су све динамичнија па, осим на формално знање, пажњу треба усмерити и на компетенције.


Најтраженији инжењери ИТ

Што се тиче најтраженијих занимања, ситуација је годинама идентична, односно највише се траже инжењери ИТ, електротехнике, грађевинарства, машинства, затим професори математике, физике, енглеског, немачког језика, фармацеути, али професије нижег нивоа образовања, где се траже одређене вештине и способности, попут радника на грађевини, у туризму, угоститељству...

То, како је истакао Мартиновић, и послодавци исказују као проблем па ће и обуке бити усмерене ка тим категоријама.


Зато је значајно унапређење модалитета обука, образовање, професионално оспособљавање, истакао је.

То је, како је даље казао, за нас значајно имајући у виду да велики број незапослених, не само у Србији већ и у другим земљама, нема потребне вештине и квалификације које послодавци данас траже и зато ћемо размотрити како да унапредимо програме обука.

Он је напоменуо и да је трећина грађана који су на евиденцији те службе нижег нивоа образовања и квалификација.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести