У сенћанском Житопромету мељу и месе у четири смене 

СЕНТА: У једној од водећих житомлинских компанији у Србији АД „Житопромет–млин” у Сенти погони раде пуном паром у четири смене и обезбеђују домаћем тржишту довољно брашна, тестенина, хлеба и пецива, а роба се испоручује и иностраним купцима.
zitopromet mlin
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Председник Одбора директора у „Житопромет–млину” Предраг Ђуровић казао је да сировина за прераду има довољно за несметан континуирани рад до нове жетве јер је из лањске жетве откупљено довољно пшенице и попуњени силоси капацитета 65.000 тона.

Ђуровић је додао да, уколико буде зафалило пшенице због повећане производње, имају могућности да на тржишту евентуално докупе 2.000 до 3.000 тона, да би садашњи ритам производње могли пратити до жетве. То ће све зависити од тога да ли ће се наставити садашњи тренд појачане потражње у време ванредних околности услед епидемије.

У сенћанској компанији су на почетку епидемије одмах увидели да дотадашњи редован ритам рада неће бити довољан па су појачали темпо, а уз стандардне мере које се иначе примењују у производњи, мере заштите су појачане и редукована је непотребна радна снага. Дневно се из „Житопромет–млина” купцима испоручује око 400 брашна у мањим и већим паковањима, у ринфузи и тестенина.

Урадили смо све што је до нас и све добро функционише, тако да смо на појачану тражњу успели да одговоримо појачаним радом, рекао је Ђуровић.

Како је додао, рад у четири смене подразумева и рад викендом па су у марту имали рекордну производњу у преради пшенице и количини упакованог брашна од једног килограма, захваљујући новој пакерици коју смо инсталирали у јануару ове године, којом се постиже паковање 110 тона дневно.


Има и нових радника

У „Житопромет–млину” је ангажовано 160 радника, при чему је упослено седам нових. Између осталог, добро се меси и пеку хлеб и пецива у пекари у Новом Кнежевцу, одакле се свакодневно потрошачима испоручују 10.000 до 13.000 векни хлеба и пециво, при чему се прати ритам рада трговина на подручју региона Потисја, северног Баната и Бачке. Капацитети су такви да пекари „Житопромет–млина” могу да се организују да подмире појачану потражњу.


Имали смо рекордну продају брашна и тестенина јер се 24 сата ради и у фабрици тестенина робне марке „Сентела”, вели Ђуровић.

Осим снабдевања домаћег тржишта, из „Житопромет–млина” несметано иде извоз брашна и тестенине, осим застоја од недељу дана када се, због уредбе Владе Републике Србије није могло извозити. Роба се испоручује купцима у земљама у региону – Северној Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Албанији, а Ђуровић напомиње да је у овом периоду чак било извоза у Шведску и Аустралију.

Послови у извозу иду, а имали смо и потражњу од нових потенцијалних купаца из региона, пре свега из Румуније, међутим, то нисмо могли да прихватимо у овом тренутку, да бисмо могли уредно снабдевати постојеће купце, који имају приоритет. То не значи да нећемо освајати нова тржишта, када се ова ситуација с ванредним стањем смири, каже Ђуровић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести