Већа производња, увоз угља и струје, рестрикције нису тема

НИШ: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, током посете Нишу, да држава прави планове како да ЕПС произведе више струје, као и да је омогућен и увоз угља, те да се преговара са Мађарском и Азербејџаном о увозу струје до краја марта, а да се о рестрикцијама не разговара.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Одговарајући на питање да ли ће препоруке за уштеду електричне енергије постати и обавезне мере, Михајловић је рекла да је важније да сви схватимо значај електричне енергије.

Поновила је да држава ниједног тренутка не прави планове рестрикције, већ да помаже ЕПС-у да произведе што више електричне енергије.

"Имамо много стручњака који се данас појављују у медијима, који себе називају енергетским стручњацима, а нико појма нема чиме се бавио или шта је завршио и такви стручњаци говоре о рестрикцијама", рекла је она.

Током обиласка дистрибутивног диспечерског центра ЕДС у Нишу истакла је да државне установе, локалне самоуправе и јавна предузећа треба да буду пример и први почну са смањењем потрошње електричне и топлотне енергије.

Додала је да је суштина да, без обзира на то да ли ће препоруке постати обавезне мере или не, сви заједно, као друштво и држава, учествујемо у смањењу потрошње.

„Постоји разлог зашто смо баш данас у Нишу, а то је зато што је ово град који је први почео са спровођењем препорука о смањењу потрошње енергије гашењем декоративне расвете и прављењем планова за наредни период. Ово је и прилика да позовемо и друге општине и градове да крену са спровођењем препорука, јер је то начин да помогну сопственој држави, како не бисмо давали огроман новац за увоз струје", рекла је она.

Упутила је апел свим градовима и општинама, јавним предузећима, државној управи, да се што пре прикључе и крену са штедњом како би помогли својој држави.

Михајловићева је рекла да Министарство рударства и енергетике већ две године ради на повећању уштеда спровођењем пројеката унапређења енергетске ефикасности и субвенцијама за постављање соларних панела.

„Више од 25.000 домаћинстава завршава пројекте које смо заједно покренули и то је један начин, а други су препоруке којима покушавамо да остваримо додатне уштеде", рекла је она.

Додала је да ће јавна предузећа и државна управа до 15. септембра доставити планове о уштеди 15 одсто енергије.

Нагласила је и да су препоруке за домаћинства важне, зато што у укупној потрошњи највећи проценат јесу домаћинства.

НИШ: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић оценила је данас да су неаргументоване оптужбе у јавности да је земља препуштена на милост и немилост руском гасу и кинеским компанијама и истакла да се са свим државама у региону разговара о изградњи гасних интерконекција.
 

Са свим државама у региону разговарамо о гасним интерконекцијама

Одговарајући на питања новинара у Нишу, она је истакла да је изградња гасне интерконекције Ниш-Димитровград један од најважнијих пројеката који ће Србији додатно обезбедити гасну стабилност те да ће бити завршен на јесен следеће године.

Очекује да већ у октобру 2023. године гасном интерконекцијом потекне гас из других извора, највероватније из Азербејџана.

"Што се тиче критика да сам оставила државу само са руским гасом, то нема никакве везе са истином, јер је Србија још 2008. продала НИС, а то није урадио ни Вучић, ни Зорана, већ неки други. До тренутка када је формирана влада коју је чинио СНС, имали смо само један доток гаса преко Украјине, а после тога смо направили другу руту - Балкански ток, и сада имамо два правца. Дакле, све су то неистине", рекла је она.

Као неистину оценила је и изјаву Небојше Зеленовића да је РТБ Бор предат Кинезима на милост и немилост.

"Сви се сећамо како су изгледали и рудник и град и читав округ. Сада имамо компанију која гради, улаже у зелени рудник, а приче о рушењу планине су нетачне. Инспекције су јасно рекле да је угрожена безбедност и наложили санацију косине“, рекла је она.

Михајловићева је рекла и да Зеленовић наставља са изношењем неистина у недостатку агрумената.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести