Ни велика снижења не доводе купце у радње

Други талас едидемије ковид-19 опет је приморао грађане Србије да, махом, купују само прехрамбене производе док се куповина других ствари, попут одеће, обуће, електричних уређаја, намештаја... оставља за касније.
garderoba, pixabay
Фото: Pixabay

Већина запослених поново ради од куће па нема велике потребе да пазари  гардеробу, сандале или папуче, а и замена старог намештаја и опреме за домаћинство новим ће, по свему судећи, још неко време сачекати.

– Промет у продавницама је опао, посебно у великим тржним центрима, не само због смањене потребе за одређени производима већ и због тога што потрошачи страхују да је у великом простору где борави много људи могућност да се заразе већа – каже Богомир Бојић из Кластера текстила Србије. – Лети је промет и иначе мањи, односно куповина, рецимо гардеробе, опада у односу на зимски пероид, и конфекционари увек имају бољи пазар зими него лети. Међутим, због ковида-19 сада је промет, може се рећи, сасвим стао и муштерија је веома мало. 

Главни менаyер Модне конфекције „Елипса” Дејан Поповић каже да је промет опао 80 одсто, али да није посреди цена гардеробе већ да тржиште не реагује, нема купаца, а понуда постоји.

– Специјализовани смо за шивење и продају свечане и пословне женске модне конфекције, али је интересовање веома мало, практично се ове године гардероба опште не обнавља, а то посебно важи за свечану одећу јер нема свадби и прослави – истакао је Поповић.

И продавци обуће жале се да је промет стао. Директор малопродаје „Бос НБ”-а Давор Поповић каже да се обућа готово ни не купује и да је веома тешко привући муштерије, те да су они, али и друге трговинске куће, остали без муштерија.

– Недавно смо понудили обућу уз велико снижење, али резултат није био у складу с нашим очекивањима – рекао је Поповић. – У првом удару епидемије, у марту и априлу, промет је био преполовљен, али су се, после укидадња ванредних мера, куповина и промет врло брзо вратили на уобичајени ниво. Нажалост, то је кратко трајало и у другом налету вируса  опет је наступио пад. У првом налету епидемије остале су нам непродате и јесења и зимска колекција па смо у недоумици да ли да наручујемо нову модну обућу за јесен-зиму 2021. годину и од кога, од домаћих произвођача или из иностранства.

Он указује на то да су током првог таласа имали повластице за закуп локала и да би, због стања на тржишту, та потпора била потребна и надаље. Захваљујући мерама Владе Србије, радницима су исплаћене три минималне зараде и сви су задржали радно место.


„Халас” не мучи вирус

Навике потрошача, изгледа, нису исте у сваком граду јер у Фабрици намештаја „Халас” у Зрењанину кажу да промет у том граду никад није био бољи. По речима власника фабрике Марка Халаса, могуће је да је разлог за то што су се потрошачи одрекли одласка на годишње одморе, па новац који је био намењен за то сада одлази на обнову намештаја. Он указује на то да се највише купују тапацирани намештај и душеци.


Ништа боље ситуација није ни у салонима намештаја, али се, и поред тога што продавци кажу да је купаца мање, за разлику од првог таласа епидемије, сада намештај, ипак, купује. У једном од салона намештаја „Виторог” у Новом Саду за „Дневник” су казали да је сада мање купаца него лане у истом периоду, али да их има, што је далеко боље од првог таласа и ванредног стања, када промета није било јер су салони били затворени.

На испоруку намештаја сада се чека нешто дуже него раније јер производња ради с мањим бројем радника да би се поштовале мере безбедности и удаљеност међу запосленима. То нам ствара проблем јер  има нестрпљивих купаца који нису спремни да чекају на испоруку, кажу у салону „Храст” у Новом Саду, у којем се продаје намештај из више фабрика.

З. Делић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести