НИС најуспешнија компанија у протеклој години

БЕОГРАД: Најуспешнија компанија у прошлој години био је НИС, који је своје пословне резултате остварио из основног пословања, иако је на ранг листи по добити трећи, а други по пословном приходу, саопштено је данас на представљању Бизнис ранг листе месечника "Бизнис и финансије".
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

"Од четири најпрофитабилније компаније у 2018. години - Зиђин Бор Цоппера, НИС, Аедрома Никола Тесла и Ал Дахре Србија - само је НИС остварио добит из основног пословања", наводе "Бизнис и финансије".

Истиче се да су остале компаније "узлетеле" захваљујући продаји страним инвеститорима и њиховим иницијалним улагањима.

НИС је прошле године достигао 258,5 милијарди динара прихода и имао годишњи раст од 19,8 процената, док је остварио добити од 26 милијарди која је мања за 6,2 одсто у односу на претходну годину.

Највећа страна директна инвестиција била је Зиђин који је купио 63 процента удела у РТБ Бору што је омогућило да ово привредног друштво избије на прво место најпрофитабилнијих са добити од 90 милиона динара, наводи "Бизнис & финансије" и примећује да је "добитак последица исказаних прихода од смањења обавеза".

Према оцени добитак Аеродрома Никола Тесла "у великој мери је резултат једнократне концесионе уплате", док је добит Ал Дахре Србија "резултат повољне куповине Пољопривредног комбината Београд".

Како је констатовано, највећи број најпрофитабилнијих предузећа у Србији пословао је у прерађивачкој индустрији.

По пословним приходима ЈП ЕПС је и даље на првом месту, НИС на другом, а "Бизнис и финансије" констатују да је промена избијање ХБИС гроуп Србија на треће место.

ХБИС је 2017. године био осми по пословним приходима а онда је увећао укупни приход за 34,6 процената у 2018. години.

Према пословним приходима надаље су рангирани Делахизе Сербиа и ФИАТ аутомобили, а највећи раст пословног прихода у односу на претходну годину забележен је код компаније "Београд на води".

Најуспешнија економска целина прошле године био је НИС, следи Ал Дахра Србија, па Телеком Србија, оценио је часопис "Бизнис и финансије".

У Србији је према подацима Агенције за привредне регистре (АПР) пословало 674 економске целине, а њихова укупна профитабилност пала је за 31 проценат док је раст пословних прихода од 4,1 посто који су забележили мањи од раста укупне привреде.

Ранг листа 150 највећих предузећа у Србији часописа "Бизнис & финансије" настала је према оствареној добити и по пословном приходу, а ту су и ранг листе по окрузима, према оствареној добити и пословним приходима, све на основу података Агенције за привредне регистре.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести