НБС: Продужен рок за замену швајцарских франака

БЕОГРАД: Од почетка маја замењено је више од 100 милиона швајцарских франака у новчаницама осме серије која је повучена из оптицаја, саопштила је Народна банка Србије и подсетила да је омогућила додатни рок за замену тих новчаница до краја маја.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

НБС је препоручила грађанима да замену новчаница обаве одмах, не чекајући крајњи рок, због тога што је банкама потребно извесно време да новац прикупљен од грађана предају НБС, а услед чега оне могу престати са заменом новца грађанима и пре 31. маја 2021. године.

Након овог датума грађани ће моћи да обављају замену новчаница швајцарског франка које су ван оптицја у банкама и мењачницама које и даље буду желеле да обављају ове послове, као и на шалтерима или слањем новчаница путем поште Националној банци Швајцарске у Берну и Цириху.

Након што је Национална банка Швајцарске 28. априла објавила да ће 30. априла повући из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка, НБС је донела одлуку да с обзиром на кратак временски период од тренутка објаве до дана повлачења новчаница, омогући грађанима додатни временски период да код пословних банака у Србији замене предметне новчанице.

НБС је омогућила пословним банкама да код НБС без накнаде, односно по повољним условима замене новчанице осме серије швајцарског франка.

НБС је 29. априла обавестила све пословне банке да ће закључно са 31. мајем, без наплате накнаде банкама замењивати новчанице осме серије за новчанице девете серије швајцарског, као и да ће примати новчанице осме серије ради замене за девизе у истој валути или оптицајну ефективу у другој валути.

НБС је позвала банке да до 31. маја омогуће грађанима да без додатних трошкова замене новчанице осме серије швајцарског франка.

До сада је, иначе, са банкама обављена замена новчаница осме серије швајцарског франка у износу од преко 108,8 милиона швајцарских франака, од чега се на замену за новчанице девете серије односи око 40 одсто (46,7 милиона швајцарских франака), док се око 60 одсто (62,1 милиона швајцарских франака) односи на замену новчаница осме серије за девизе у истој валути.

Количине које су до сада замењене указују да највећи број грађана успева да обави неопходне трансакције.

"Узимајући у обзир да наведени износ није занемарљив, може се закључити да грађани успевају да изврше жељену замену код пословних банака по повољним условима, при чему се наравно ти услови могу разликовати од банке до банке", кажу у НБС.

С друге стране, банке су послушале позив НБС да омогуће грађанима замену новчаница без накнаде, због чега грађани управо код њих највећем делом и обављају замену.

НБС наводи да је одржала обећање да помогне грађанима и банкама приликом замене швајцааца и тиме још једном показала кредибилитет и спремност да изађе у сусрет грађанима и пословним банкама кад год оцени да је то потребно.

У прилог томе, како се наводи, говори раст поверења грађана у домаћи банкарски систем који се огледа између осталог и у континуираном расту штедње коју грађани полажу код пословних банака.

Тако је од почетка године нарочито је приметан раст динарске штедње (5,1 одсто) која се приближава рекордном нивоу од 100 милијарди динара.

Раст од почетка године бележи и девизна штедња (4,4 одсто), која тренутно износи 11,9 милијардиевра.

У склопу девизне штедње, нарочито динамичан раст у мају бележи штедња у швајцарским францима, што се може довести у везу са заменом новчаница осме серије швајцарског франка, мада је њено учешће у укупној девизној штедњи и даље релативно ниско (око пет одсто), наводи НБС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести