Од њиве до пијаце поврћу се чудно назидају цене

НОВИ САД: Килограм купуса на пијацама се продаје за 70 динара, карфиола 250 динара, броколија 350, парадајз и паприка стају 150 динара, килограм шаргарепе је 70…
Riblja pijaca/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Чини се да пијаца никад није била скупља него ове јесени, а тек је октобар, па се потрошачи с правом питају шта ће бити на зиму јер је година била кишна и много је рода страдало због влаге.

Док пијачни продавци оправдање налазе у скупом бензину, пијачарини и закупу тегзи, повртари кажу да је посреди кишна година која је умањила приносе и квалитет и незајажљиви продавци.

Никада у време сезоне киселења купуса килограм на пијацама није коштао 70 динара. Додуше, на пијацима има купуса и за 40 и 50 динара. И један и други лепо изгледају, с тим што је онај који кошта 70 динара обележен да је футошки, а то је знак квалитета одавно познат потрошачима. Чини се да купус у ово доба није био никад скупљи. Бар до сада је био поврће за које је требало најмање пара.

Један од произвођача купуса из Футога Мирољуб Јанковић, чији род сваке године носи ознаку здраве хране, каже да се у погледу цене на велико није догодило ништа ново у односу на лане.

Купус у Футогу вреди на велико до тоне 35 динара килограм, а преко тоне 30 динара, тако је било лане, а и сада купус иде по тим ценама, каже Јанковић, сматрајући да продавци на пијачним тезгама формирају цене у намери да добро зараде.    


Ручак за двесто динара није скуп?

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду др Жарко Илин каже да поврће није скупо већ да су примања потрошача мала.

Не треба гледати цене на пијацама већ у велетржницама, наводи др Илин.

Упркос томе што се чини да је поврће скупо, проф. Илин подвлачи да се за две стотине динара од поврћа прве класе купљеног на пијаци може скувати екстра ручак, и да је то џабе.

По његовим речима ове године биће дупло више поврћа него што се у  Србији може појести.

Имаћемо 1,1 милион тона свежег поврћа плус 250.000 тона у стакленицима и 400.000 тона из башти, које не иде у продају већ га домаћинства користе за своје потребе, наводи он.

Али, Илин предочава да ће поврћа прве класе бити између 30 до 40 одсто, због кишне године.


Али, ако је килограм купуса из Футога 70 динара због продаваца, шта је с другим поврћем? Карфиол је увек био скуп у односу на друго поврће, али је сада достигао цену од 250 динара. Само пре две-три седмице, у време прављења туршије, коштао је безмало упола мање.

Парадајзу и паприци сезона пролази, али их има подоста на пијачним тезгама, класираних по квалитету. Они прве класе нуде се потрошачима по 150 динара килограм. Зато се купци питају колико ће тек да кошта то поврће из стаклених башти током зиме јер је оно из пластеника било увек скупље у односу на оно које се гаји на отвореном простору.

Килограм кромпира и лука сада на мало стаје 60 динара, али узгајивачи кажу да ће толико вредети још две-три седмице.

Килограм кромпира на велико сада је 30 динара, али пошто је киша умањила квалитет и принос, очекује се да за килограм кртоле велетрговци  врло брзу почну да дају 40 динара, што ће се одразити и на цену на мало па ће бити од 70 до 80 динара у малопродаји, пијацама и у маркетима, каже произвођач кромпира Бранислав Зеленовић, наводећи да ће тако бити и с луком.

Како додаје, мало га је због кише, а ни у окружењу га нема, као ни кромпира, и оправдано се очекује да, када зазими, и лук и кромпир буду још  скупљи.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести