Од октобра новац леже на мобилни телефон за секунду

Понедељак, 22. октобар, биће историјски датум за плаћања у Србији: тога дана почиње примена инстант-плаћања, најсавременијег начина плаћња у свету.
mobilni telefoni pixabay
Фото: pixabay.com

Након што се плати или пошаље одређена сума новца, она се готово истог тренутка нађе на рачуну примаоца. Те трансакције ће моћи да се обављају путем паметних телефона или других електронских уређаја, рачунара, односно таблета и лаптопова. Родитељи ће деци тако моћи, на пример, да пошаљу новац за куповину ужине.

Посебну корист од тога имаће мали и велики привредници. Они који плаћају неће више моћи да се ваде на то да је новац загубљен негде у банкарским каналима ако га нису уплатили. Убрзаће се пословање и обрт новца. Од те новине имаће користи и државне институције. Повећаће се ефикасност код прилива новца од пореза и других државних дажбина, али и исплата социјалних давања, као и сва друга плаћања везана за државне институције. Старт је најављен за наредни месец, међутим, део услуга биће доступан тек од априла односно маја наредне године. Банке ће најкасније од 1. априла 2019 бити обавезне да омогуће инстант-плаћања на продајним местим у трговини. Зато се може очекивати да ће систем у потпуности заживети до тог датума.

Тај сервис биће доступан стално. Народна банка Србије обећава да ће ниском тарифом плаћања додатно подстаћи доступност тог начина плаћања на домаћем тржишту.

Банке обавезне да до 22. октобра омогуће клијентима инстант-трансфере

Услуге инстант-плаћања моћи ће да користе грађани и привреда путем е-банкинг и м-банкинг апликација. Инстант-плаћања ће моћи да се обаве директно на продајним местима, коришћењем одговарајућег кода на скенерима или бесконтактне технологије НФЦ. Која ће технологија бити омогућена, зависиће од банке, али и техничких могућности паметног телефона клијента. Инстант-путем моћи ће да се плаћа на шалтерима банка и других пружалаца платних услуга. За инстант-плаћања заинтересована су посебно комунална предузећа.

У Народној банци Србије кажу за „Дневник” да су у завршној фази тестирања система заједно с банкама – будућим учесницама у промету. Сада се подешавају параметри за несметано функционисање система. Банке су се до сада показале као конструктиван партнер. Одлуком о општим правилима за извршавање инстант-плаћања предвиђено је да су банке обавезне да с инстант-плаћањима крену 22. октобра. Али има и изузетака: нису обавезне да их примене банке које се припајају некој другој банци, а у периоду до 1. маја наредне године. Оне напуштају систем старих пословних апликација и прелазе на нови, а за то треба времена које им је, ето, и остављено. Банке које су у поступку замене свог главног система пословних апликација преко којих се води целокупно пословање банке, такође су изузетак. Оне су у обавези да клијентима омогуће инстант-плаћања најкасније до 1. априла односно 1. маја 2019. „Попуст” од НБС-а су добиле да не би имале беспотребне трошкове, а затим и да не би било ризика по целокупно пословање банке. Те банке су поднеле све захтеве и потребни документацију НБС-у на време.


У корак са светом

Увођењем инстант-плаћања наш платни систем биће модернизован на исти начин као и у најразвијенијим земљама света. Тренутно и Европска централна банка ради на успостављању система за инстант-плаћања ТИПС. Примена, односно почетак рада, предвиђен је у новембру ове године. Што се тиче тог сегмента финансијског пословања, већ смо спремни за Европску унију.


„Попуст” су добиле и банке које имају мање од 10.000 текућих рачуна. Оне су у обавези да у октобру обезбеде само пријем инстант-плаћања. Остваљен им је рок од две године да клијентима обезбеде и инстант-плаћања према другим лицима. Три од пет тих банка већ је најавило да ће клијентима код инстант-плаћања понудити комплетну услугу већ на почетку.

Да датуми не би изазвали недоумице, у НБС-у објашњавају да су банке обавезне да до 22. октобра омогуће клијентима инстант-трансфере бар на једном од постојећих канала, и то шалтер или е-банкинг или м-банкинг.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести