У месарама претпразнична поскупљења: Свињски бут догурао до 430 динара, а врат до 420

Кланице у Војводини као да су се договориле о већим ценама свињског меса, чији је килограм од пре два-три дана скупљи од пет до десет одсто.
meso.jpg
Фото: Dnevnik.rs

У новосадским месарама јуче је килограм свињског бута коштао између 420 и 430 динара, килограм крменадле од 360 до 399, а килограм свињског врата од 400 па до 420.

Власник Индустрије меса „Матијевић” Петар Матијевић потврдио је за „Дневник” да је дошло до поскупљења свињског меса, додајући да је оно ипак ниже од поскупљења живе ваге товљеника.

„Свињско месо поскупело је и код нас, али и у Европи“, рекао је Матијевић, додајући да су на тржишту више и цене прасетине.

„Тренутно је цена живе ваге код нас 145-150 динара килограму. Цена живе ваге виша је 15 одсто, док је цена свежег меса у месарама повећана пет одсто.“

Током прошле недеље цена живе ваге товљеника у Војводини имала је цену између 120 и 130 динара, а ових дана, како је за „Дневник” казао сточар из Кузмина, члан Удружења одгајивача свиња Бошко Даниловић, она се креће између 140 и 160 динара килограм. Највећи проблем је у томе, како каже, што је понуда мала.

„Тренутно товљеника на тржишту нема па је понуда слаба“, казао је Даниловић.

„Тај проблем је присутан већ дуго. Јесте ових дана дошло до повећања цене живе ваге свиња, но, оне су пре само неколико месеци биле ниже и 30 односно 50 динара по килограму него сада, али се цене свежег свињског меса у месарама и продавницама нису знатно мењале. Због тога купци треба да знају да цена живе ваге свиња мало утиче на трошак који они имају у месарама и продавницама и да нису сточари ти који утичу да оне буду веће па тако ни на ово последње повећање.“

Он је додао да у Европи цена свињског меса никада није ни била мала, али зато европски сточари имају посебне подстицаје који им омогућавају да производе више товљеника.


Стручњаци једно, сточари друго

Сточар Бошко Даниловић из Кузмина на питање да ли је тренутна цена килограма живе ваге товљеника од 140 до 160 динара довољна да се покрију трошкови това, одговара да свако има своју рачуницу и калкулацију и да је тешко дати једноставан одговор.

„Пољопривредни стручњаци израчунавају цену сточне хране, множе с овим и оним и на крају закључују колика она треба да буде да би сточари покрили трошкове. У пракси то није тако проста рачуница јер сваки сточар мора, уколико жели да му се тов исплати, да има своју храну, а да би је обезбедио он треба да од продаје товљеника има довољно новца за семе, ђубре, хербициде и све друго што је битно. Онда је рачуница сасвим другачија“, истиче Даниловић, додајући да сремски сточари настоје да буду у „тренду” с европским фармерима, што такође кошта и тражи велика улагања.


Наш саговорник указује на то да су већ три године прасићи скупи и да се тренутно цена килограма живе ваге креће између 250 и 300 динара. Ни њих, као ни товљеника, нема довољно у понуди.

Током прошле недеље на сточним пијацама у Новом Саду цена прасића била је 240 динара килограм живе ваге. Толико је износила и цена у Панчеву, док је Сомбору била 220, а у Сремској Митровици 230. Ових дана и на тим сточним пијацама дошло је до повећања цена прасића, што се везује за предстојеће празнике – Ускрс и 1. мај.

У исто време, кланице у Војводини су прошле недеље за товљеника од 80 до 120 килограма плаћале између 120 и 135 динара по килограму живе ваге, док се цена прасади кретала између 220 и 230 динара.

Како су „Дневнику” најавили у новосадским месарама и продавницама, очекује се да пред промајске празнике буде акцијске продаје, односно да цене свињског меса које су сада порасле буду десетак и више динара ниже да би се повећала продаја. Извесно је да ће цене свињског меса и наредних неколико дана лагано расти, а за утеху је то што се њихов пад очекује већ половином наредног месеца. Но, чак и када се смање, уколико до тога дође, оне ће остатити на нивоу који су имале прошлог месеца и почетком овог.       

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести