За замену регистарских таблица потребно око 4.000 динара

Сви возачи моторних и прикључних возила у Србији, који су регистарске таблице узели 2011. године, од првог дана наредне године морају имати нове, односно мењати постојеће.
tablice/dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, члан 55 Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила прописује да се регистарска таблица мења новом када протекне девет година од дана њеног издавања, када се изгуби, украде или буде уништена или кад услед дотрајалости или оштећења постане неупотребљива.

Но, и они возачи који имају „целе” регистарске таблице, а које су старији од девет година, морају до краја ове или на почетку наредне године да их замене новим. То ће им донети додатне трошкове од око 4.000 динара. Наиме, треба да Заводу за израду новчаница и кованог новца уплате 1.093 динара за израду нових регистарских таблица, затим 1.097 динара на име таксе Министарству унутрашњих послова, затим 1.314 динара за издавање нове саобраћајне дозволе и 440 динара за нову регистрациону налепницу. Када се све то сабере, дође се до збира од 3.944 динара.

Првобитно је било утврђено да се регистарске табилице мењају на седам година, али је изменама Правилника 2017. године рок трајања продужен две године, а управо тај рок истиче почетком наредне. Возачи су већ имали проблема с променом регистарских таблица, али је и он решаван изменом законских одредби. Наиме, пре јула 2017. године било је прописано да возачи који су регистарским таблицама имали слова ч, ш, ђ, ћ, ж, њ и y, морају да их мењају. Јула 2017. године возачима је омогућено да користе регистарске таблице с тим словима до истека регистрације возила и да их тада замене. Већини возача који су имали управо та слова регистрација и истиче крајем ове године, тако да ће они сада мењати и једно и друго.


Захтев се подноси месец дана раније

Изменом Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила у јулу 2017. године прописано је да се важност саобраћајних дозвола продужава на девет година рачунајући од дана издавања регистарских табилица возила, о чему територијално надлежна организациона јединица МУП-а издаје одговарајућу потрврду. Власник моторних и прикључних возила има обавезу да поднесе захтев за замену регистарсих таблица најкасније 30 дана пре рока истека за замену.


Саобраћајни стручњаци сматрају да би пропис о обавезности промене регистарских таблица требало мењати тако што би се рок продужио за годину-две или чак и више. Тако професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић сматра да нема потребне да се таблице мењају на девет година и подсећа да раније оне нису биле ограничене временом односно да су биле са неограниченом дужином важења.

– Ипак, то је промењено јер сада све таблице морају изгледати исто, бити истих димензија, боје и слично. Такође, не прихватам ни да су слова попут ч, ш, ђ, разлог за промену јер, како стоје у првом делу таблице, тако могу и у последњем. Како су продружили рок важења таблица са седам година на девет, тако могу и на једанаест, а и више – оценио је Вујанић, додајући да нико возачима не може да гарантује да су добили тек произведене таблице и да оне нису годинама стајале у неком магацину.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести