Пантелић:Највероватније сутра нови тендер за Галенику

БЕОГРАД : Држава је одлучила да распише нови тендер за продају Галенике, а председник синдиката Независност у Галеници Зоран Пантелић очекује да ће се то догодити сутра.
galenika tanjug
Фото: Tanjug

Држава ће, према његовим речима, понудити комплетан власнички удео у Галеници од око 93 одсто, док ће преосталих седам одсто остати малим акционарима, који су бивши радници и тренутно запослени. 

“Највероватније ће сутра Министарство привреде објавити јавни позив за продају капитала Галенике. Након тога ће бити и позив за куповину тендерске документације”, рекао је Пантелић за Тањуг. 

Он је изразио наду да ће тендерски поступак бити јаван и транспарентан и да ће онај ко буде понудио најбоље услове постати нови власник. 

“Држава се тако потпуно повлачи из власништва у Галеници”, навео је Пантелић. 

У Министарству привреде је раније речено Тањугу да модел приватизације, на којем држава ради, подразумева да купац уз фабрику преузима део дуга "уз дисконт", а да радници који се одлуче за социјални програм могу да рачунају на 400 евра по години стажа. 

На скупштини акционара Галенике, која је одржана 14. августа, донета је одлука о конверзији дуга тог предузећа у власнички капитал државе у вредности од 14,696 милијарди динара, тако да је држава постала власник око 93 одсто капитала. 

Реч је о потраживањима Републике Србије и Јавног предузећа Србијагас. 

Дуг према Републици Србије је 10,9 милијарди динара и конвертован је у акције државе, а укупан износ потраживања Србијагаса је био 3,794 милијарди динара. 

Раније је држава имала 85 одсто, а остало је било у власништву малих акционара. 

Дугови банкама износе око 71 милиона евра и договорено је раније, како кажу синдикати, да се тај дуг отплати са 25 милиона евра “једнократно у кешу". 

Према речима Пантелића, Галеници се дугује око 120 милона евра за испоручене, а никад плаћене лекове. 

Влада Србије је 11. јула 2017. године донела закључак да се приватизација Галенике спроведе моделом продаје капитала, којој би претходила конверзија дуга Галенике у капитал, а у случају успешне приватизације, држава би отписала преостали део својих доспелих обавеза. 

Међу заинтересованима за Галенику, како преносе медији, налазе се британско-руски конзорцијум Фронтијер фарма - Петровакс, Синфорам, Амикус, Хемофарм и ЕМС из Бразила. Галеника има око 1.400 радника и спроведено је анкетирање за добровољни одлазак дела радника. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести