Пекари на црно лош хлеб месе

Нека се пекари прво позабаве квалитетом хлеба па онда траже поскупљења, поручила је Национална организација потрошача Србије пре неколико дана, када је Унија пекара, савим неоправдано, затражила од државе

да уредбом подигне цену најважније намирнице.

– Половина те индустрије је у сивој зони, меси и послује мимо закона па самим тим и не постоји редовна контрола тих објеката, а хтели би да нам продају хлеб још скупље – каже за „Дневник” председник те организације Горан Паповић.

Потрошачи се НОПС-у жале на квалитет хлеба јер векна, знамо сви, често уме бити надувана, жива, празна, гњецава, лакша од пола килограма... Иза таквих штруца, веле стручњаци, најчешће стоји брашно слабијег квалитета, али и то што се адитиви користе одока, што у највећем броју малих пекара нема технолога, што нису техничко-технолошки опремљене... А опет, иза свега тога је рад на црно на милнарско-пекарском тржишту, који све те пропусте аминује и обара квалитет хлеба.

– Пекаре су посебна тема у оквиру продаје хране, чији се укупан нерегистрован промет процењује и на две милијарде годишње – каже за „Дневник” економиста Драган Радовић, који се и као стручњак те бранше и као предузетник бави проблематиком сиве економије на српском тржишту. – Најсмешније је када пекари кажу да раде с губитком, а од килограма брашна најчешће наплате и до 500 динара од направљених погачица и осталих производа. Бројне пекаре до прошле године нису биле у систему ПДВ-а, а промет од четири милиона динара су оства-

ривале месечно. Код многих се све ради на црно, од набавке сировина па до продаје.

По његовим речима, чак свака друга векна хлеба је произведена и продата на црно те је, наглашава, неопходно да инспекција спроведе брзе, десетоминутне контроле пекара у свим градовима, и по неколико пута у истим објектима, с провером пазара, пријава затечених радника и уговора о закупу. Поменимо, у Србији је регистровано 6.180 пекара, што малих, што индустријских, а укупна потрошња хлеба је 650.000 тона годишње.

И словеначка компанија „Дон Дон” упозорила је јуче на то да рад малих пекара на црно обара квалитет хлеба у Србији, наводећи да је хлеб у нашој земљи, по недавној оцени Удружења за заштиту потрошача, све лошијег квалитета. То се може закључити и по изгледу векне, која је далеко од стандардизоване, указују из „Дон Дона”, напомињући да се та констатација пре свега односи на мале произвођаче јер се изглед, укус и квалитет векне у истој пекари током само једне недеље мења и по неколико пута. По истраживањима, на тржишту Србије више од 60 одсто пекарске индустрије чине мале пекаре, које, како се тврди у саопштењу „Дон Дона”, у највећој мери послују у сивој зони у којој не постоји редовна контрола сировина и финалног производа. Многи од њих не поштују ни минимум прописаних стандарда производње.

– Разлика у квалитету хлеба је видљива и самим оком – изјавио је директор за развој у компанији „Дон Дон” Ненад Ђорђевић. – Ако прођемо кроз све процесе производње, од набавке сировина до коначног производа схватићемо зашто је то тако. Као велики произвођачи, ми морамо да водимо рачуна о заокруженом процесу добијања хлеба и пецива.

Мали произвођачи, како тврди, брашно набављају из сиве зоне, од такозваних услужних млинара, и на тај начин избегавају плаћање ПДВ-а, пореза на добит, доприноса – све оно што велики индустријски произвођач мора да плати.

У Министарству пољопривреде пак наглашавају да је хлеб на тржишту Србије задовољавајућег квалитета. То су показали резултати 908 контрола Пољопривредне инспекције у 2014. години, закључно с октобром. У 239 случајева утврђена је одређена неправилност, која се односи пре свега на декларисање и услове за производњу, објављено је на сајту Министарства.

С. Глушчевић

 

Испод жита у Војводини

– Између 50 и 60 одсто пекара у Војводини је у сивој зони. Тако је и у Новом Саду, и у Кули, и у другим местима – каже за наш лист власница пекаре „Тривит” Вера Шћепановић. – Оне су у привилеговане у односу на индустријске пекаре јер не плаћају порезе и друге обавезе, не пријављују раднике, не поштују прописе...

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести