ПКС: У Србији штета од климатских промена седам милијарди евра

БЕОГРАД: Директна штета од климатских промена у Србији од 2000. године до данас прелазе седам милијарди евра, изјавио је данас представник Привредне коморе Србије на онлајн конференцији "Климатске промене и зелена транзиција" коју су организовали у сарадњи са Светском орагнизацијом за заштиту природе (WWF).
nepogoda, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Последњих недеља и у Србији и региону интензивира се прича о климатским променама које су ушле у наше домове, новчанике и дворишта и градове", рекао је Митровић који је руководилац Центра за циркуларну економију ПКС, и најавио да ће за неколико недеља бити самит у Глазгову где ће се причати о овој веома важној теми.

Конференција каже, треба да послужи као допринос томе како да Србија као држава јачца своју националну у отпорност у односу на климатске промене.

Према његовим речима, посебно важна је велика улога бизнис сектора који ће имати кључну улогу у прилагођавању и јачају отпорности на климатске промене.

Додао је да партнерство са невладиним сектором као незаобилазним фактором доприноси подизању капацитета самих институција и грађана.

"Октобар и новембар посеветићемо ономе што је прави одговор Србије, с обзиром на то да су нам од 2000. године директне штете од климатских промена веће од седам милијарди евра, а то је разлог да радимо ''апроксимацију'' губитака од пандемије и какве су последице климатских промена", рекао је Митровић.

Директор једног од Сектора ПКС Михаило Весовић говорио је о значају стратешких циљева зелене транзиције и зелене економије као и декарбонизацији индустрије.

Навео је да очекује да ће већ до краја ове године зелена агенда заузети веома важно место и уз циркуларну економију постати један од прироритета ПКС.

Ида Ројтерсверд представница шведске амбасаде и руководилац програма за заштиту животне средине говорила је о значају примера добре праксе зелене транзиције у Шведској, а Кристофер Ли из британске амбасаде о поукама из Уједињеног Краљевства.

Ли је навео да улагање у обновљиву енергију у Британији виде као улагање у будућност. Додао је да Лондон ради на амбициозним плановима у овкиру зеленог раста и да верују да то може допринети расту БДП-а за два одсто, као и да може да буде и виши ако се ради на смањену штете од климатских промена.

Ројтерсверд је о сарадњи са Србијом рекла да им је фокус на норамтивним променама и промени политика и да раде на политици отпада и рециклирања у 17 опшитна.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести