Цена шећера кроји сетву слатког корена

Март се ближи и на прагу смо још једне пролећне сетве која стартује са шећерном репом. Пољопривредници који су намерени да и овога марта посеју репу већ су  уговорили са шећеранама услове, пре свега, колико ће коштати килограм шећерне репе.
Setva šećerne repe Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

И ове године се очекује да се репа највише посеје у Бачкој, Срему и у Банату, односно да је буде у оним деловима равнице које су у ближој околини фабрика шећера.Према подацима Пословне заједнице “Индустријско биље” лане је под репом било посејано 62.000 хектара, принос по хектару био је близу 50 тона, просечна дигестија 16,5 одсто, а нечистоћа око 15 одсто и укупно је добијено 471.700 тона шећера.

По речима директорице Пословне заједнице “Индустријско биље” Олге Ћуровић добро ће бити ако, због јефтиног шећера, репа овог пролећа буде посејана на 50.000 хектара.

„Шећер сада кошта скоро као килограм хлеба, у радњама се килограм може купити и за 60 динара, што је неодрживо јефтино, па преостаје да видимо како ће се фабрике и произвођачи договорити и наћи рачуницу да им буде исплативо“, наглашава Олга Чуровић.

Добро ће бити ако репа овог пролећа, због јефтиног шећера, буде посејана на 50.000 хектара (Олга Чуровић)

По њеним речима, упркос лањској суши репа је добро издржала без кише, да је дигесија била у просеку 16, 5 одсто, што значи да је било корена који је био и слађи од тога.  Ратар из Баваништа Жика Јовнов каже да је још у новемебру са шећераном у Ковачици склопио уговор према којем ће од шећеране добити за килограм репе исто новца колико и лане - 36 евроценти прерачунатих у динаре. Да ли ће, заиста, толико и коштати репа, Јованов за “Дневник” каже да остаје да се види јер је цена шећера на светском тржишту пала, па се тако за репу сада плаћа од 30 до 32 евро цента.

„Земљу сам још јесенас припремио за сетву па ми преостаје да чекам да дневна темепратура буде изнад пет степени, да се површински слој земље осуши и да добијем семе од шећеране јер је и то део уговора“, каже Јованов. „Под репом ћу имати 20 ланаца или око 12 хектара, док сам раније сејао и на 25 хектара.  У Банату се, вели Јованов, сваке  године све мање сеје репа, а лане је под овом пољопривредном кулутром било око 500 хектара.“


Сви меркају

Прошле године је грчка компанија “Хеленик шугар” имала  23.000 хектара шећерне репе на подручју  Бачке. То су највеће количине које су Грци уговорили с пољопривредницима, од када су у поседу две српске шећеране у Жабљу и у Црвенки.Портпарл компаније “Хеленик шугар” Христос Алексопулос каже да се ове године неће мењати површина под шећерном репом, премда ће се тачан податак знати крајем фебруара, када ће се сусрести с пољоприведницима и упознти их с овогодишњом стратегијом у преради шећера у две шећеране.„Ипак, постоји могућност да под репом ове године имамо и мање уговрених површина него лане, због јефтинијег шећера“,  каже Алексопулос наглашавајући да је план грчке компаније да ове и  2019. уложи око пет милиона евра у модернизацију технологије производње  шећера.


„Пољопривредници губе стрпљење и мање је сеју, јер је то захтвена биљка, зову је краљица агротехнике и краљица у потрошњи репроматеријала. Разлог за мањи обим сетве су и откупљивачи –шећеране јер је све до пре неколико година била пракса да паори ваде и возе репу на откуп, док је сада правило да ратари репу изваде, а откупљивачи је одвозе. Некада смо чим одвеземо репу добили податке о количини и дигестији, док сада те информације добијемо за неколико дана, што код пољопривредника ствара неповерење о томе колико су подаци прецизни“, наглашава Јованов.

Један од највећих произвођача шећерне репе у Банату Станиша Милић из Баваништа спрема се да овог пролећа посеје репу на 200 хектара. То што је сада цена килограма репе јефтинија него лане не брине га пуно јер је, по његовим речима, и 30 и 32 евроценти добра цена.

„Килограм репе држи цену и нема разлога да се мисли да ће паори лоше проћи у погледу финансија“, каже Милић. „Важно је да репе буде и да време погодује развоју семена. Лане је, упркос суши, репа боље издржала него кукуруз.“

З. Делић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести